© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

10 Yıl İçinde 800.000 Gemi İnsanının Ek Eğitime İhtiyacı Olacak

Kasım ayında Mısır'ın Şarm ElŞeyh şehrinde küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla 194 ülkenin katılımıyla 2022 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı düzenlendi.

Kasım ayında Mısır'ın Şarm ElŞeyh şehrinde küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla 194 ülkenin katılımıyla 2022 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı düzenlendi.  Konferansa katılan BM kuruluşları, sendikalar ve armatörler, deniz taşımacılığının karbondan arındırılması sorununun üstesinden gelmek için bir denizcilik Eylem Planı başlattı.

Konferansta, karbondan arındırılmış bir denizcilik endüstrisi için eğitim ihtiyaçlarının incelemesi üzerine DNV görevlendirilmiştir. Denizcilik danışmanlık firması olan DNV tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel ısınmayı 2050 yılına kadar 1,5 ˚C veya altında tutmak amacıyla denizcilik endüstrisinin alternatif düşük ve sıfır karbonlu yakıtlara ve teknolojilere geçişini sağlamak için 800.000 kadar gemi insanının 2030 yılı ortalarına kadar ek eğitime ihtiyacı olacaktır. 

Konferansa katılan ICS, ITF, IMO, ILO ve UN Global Compact bu gereksinimin karşılanmasında ortak çaba sarf edeceklerini ve sendika-sanayi ortak Eylem Planı oluşturulacağını açıklamıştır.

Konu üzerine DNV tarafından şu ana kadar toplanan bulgular, yeşil yakıt ve teknolojilere geçişte gemi insanlarına eğitim ve beceri kazandırma için altyapının inşasına acilen başlanması gerektiğini vurgulamıştır. Bununla birlikte, endüstrinin geri kalanında olduğu gibi, eğitim alanı da gelecekte hangi yakıtların enerji sektörüne hâkim olacağı konusunda daha fazla netliğe ihtiyaç duymaktadır.

DNV'nin çalışması, farklı karbondan arındırma senaryolarını incelemiştir. IMO'nun 2050 yılına kadar yüzde 50 karbon kesintisi hedefine göre modellenen senaryo, yüzyılın ortasına kadar 300.000 gemi insanının yeni yeşil yakıtlarla çalışabilecek şekilde eğitilmelerini gerektirmektedir. 

2050 yılına kadar endüstri çapında tam karbondan arındırma senaryosu ise, 2030’a kadar 450.000 gemi insanı, 2030'ların ortalarına kadar ise 800.000 gemi insanı için ek eğitim gerektirmektedir. 

Tüm senaryolarda çıkan ortak sonuç, eğitim altyapısının gözden geçirilmesine acilen ihtiyaç duyulmasıdır.

Konuyla ilgili olarak ITF Genel Sekreteri Stephen Cotton; “DNV'nin belirlemiş olduğu senaryoların tümü iş gücünün bir şekilde yeniden eğitilmesini gerektiriyor. İyi haber şu ki, gemi insanları bu geçişin bir parçası olmaya hazır ve istekliler. Ancak  mürettebat, kullanılacak yakıtların gerçekten güvenli olduğunu ve denizcilik endüstrisinin kendilerinin bilgi ve becerilerini geliştirmek için oluşturulmuş ek eğitim planlarına sahip olduğundan emin olmak istiyorlar." açıklamasında bulunmuştur.

Konferansta duyurulan Eylem Planı ayrıca, endüstri, hükümetler, denizci sendikaları ve akademi (eğitim sağlayıcılar dahil) için tavsiyelerde bulunmaktadır. Tavsiyelerinin başında Gemi İnsanlarının Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları (STCW)'nin gözden geçirilerek küresel eğitim standartlarının güçlendirilmesi, eğitim önceliğinde sağlık ve güvenlik yaklaşımının sağlanması, gerekli denizcilik becerileri konusunda ulusal danışma konseylerinin kurulması, gemi insanlarının yıpranmasının azaltılması ve gemi insanlarının karada bir kariyere geçişi de dahil olmak üzere tüm kariyer yollarının güçlendirilmesi çağrısında bulunmaktadır.

Konferansta DNV CEO'su Knut Ørbeck-Nilssen, "Dekarbonizasyon yeni fırsatlar, yeni teknolojiler ve aynı zamanda yeni riskler getirmekte, birinci önceliğimiz karbondan arındırma yöntemlerinde güvenliği sağlamak olmalıdır. Gemi insanlarımızı, gemilerimizi ve çevremizi korumak için işbirlikçi bir yaklaşım izlemeliyiz. Hazırladığımız rapor, endüstrinin iş gücünü desteklemek ve korumak için alabileceği somut önlemlere ve zorluklara işaret ediyor." demiştir.

Sözlerine, “Bu, uygun tesisler ve ekipmanlar da dahil olmak üzere yeni ve donanımlı denizcilik eğitim kurumlarına yatırım yapılmasını, var olan kurumların geliştirilmesini ve yetkin denizcilik eğitmenlerinin yetiştirilmesini içermektedir. Ulusal hükümetler ayrıca STCW Sözleşmesi'nde yapılacak değişiklikler yoluyla alternatif yakıt türleri için standartları ve eğitim gerekliliklerini acilen gözden geçirebilir veya yenilerini oluşturabilir.” diyerek devam etmiştir.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Genel Sekreter Yardımcısı ve CEO'su Sanda Ojiambo "Gemi insanları ve diğer denizcilik çalışanları, halihazırda istikrarsız bir iklimin etkilerini hissediyorlar, kuruyan ve ulaşıma elverişsiz hale gelen nehirler, yükselen okyanus yüzey sıcaklıkları, sıcak hava dalgaları ve ani seller sebebiyle kapatılan limanları buna örnek gösterebileceğini ifade ederek bu konferansta oluşturulan Eylem Planı küresel bir ilki temsil ettiğini bildirimiştir. Küresel anlamda armatörler, denizcilik sendikaları ve BM kuruluşları adil bir geçişi sağlamak için ilk kez üçlü bir çerçevede birleşecektir.”

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim ise, gemi insanlarının daha yeşil bir geleceğe sorunsuz bir geçiş için uygun eğitime sahip olmaları gerektiğini bir kez daha vurgulayarak, STCW eğitiminin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi üzerinde çalışılacağını sözlerine eklemiştir.

Gemi insanlarının düşük karbonlu yakıtları kullanmaları ve sıfır emisyonlu gemilere güvenli bir şekilde  hizmet vermeleri için en kısa zamanda yeni eğitim programlarının, standartların ve kursların oluşturulması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

HABER GÖNDER

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER