© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

1913'te Kaybolmuştu! Tesadüfen Bulundu

1913'te bir fırtınada kaybolan ve son teknoloji bir buharlı gemi olan DS Malmberget, Norveçli bir araştırma ekibi tarafından tesadüfen bulundu.

DS Malmberget, Norveç'in Narvik Limanı'ndan 43 mürettebatıyla ayrılmış ve 10.000 ton demir cevheri yüküyle Rotterdam'a doğru yola çıkmıştı. Ayrılışının ertesi günü, gemi Bodø şehrini geçtikten sonra bir daha hiç görülmedi.

Geminin gizemli kayboluşunun ardından 108 yıl geçti. Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmacılar, Meløy kıyılarında mercan resifleri ararken DS Malmberget'in enkazına tesadüfen rastladılar.

Araştırmacı ekibinden Pål Buhl-Mortensen ulusal yayın kuruluşu NRK'ye verdiği demeçte , "Bunun doğru gemi olduğundan yüzde yüz eminiz" dedi.

Norveç Kıyı İdaresi'ne göre, 1914 ile 2006 yılları arasında Norveç kıyılarında 2.100'den fazla gemi batmış olmasına rağmen, araştırma grubu bu geminin DS Malmberget'ten başkası olmadığını gösteren birçok detayın bulunduğunu vurguladı.

Buhl-Mortensen, "Eşsiz bir keşif. Bunu özel kılan, batmadan sadece birkaç ay önce yapılmış son teknoloji bir tekne olması. Bazıları onu Titanik'le bile karşılaştırdı'' dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER