© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

20 Yıl Sonra İlk Kez! Alman Savaş Gemisi Güney Çin Denizi'ne Gidiyor

Almanya, yaklaşık yirmi yılın ardından ilk kez Güney Çin Denizi'ne bir savaş gemisi göndererek, Çin'in hak iddiaları konusunda artan alarm ortamında bölgedeki askeri varlığını genişletmek için diğer Batılı ülkelere katıldı.

Çin, uluslararası kamuoyunun aksine Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümünde hak iddia ediyor.

ABD Donanması, Çin'in iddialarına karşı bir güç gösterisinde, gemilerinin tartışmalı adaların bazılarının yakınından geçtiği sözde “seyir özgürlüğü” operasyonlarını düzenli olarak yürütüyor. Çin ise, ABD misyonlarına, barış veya istikrarın teşvik edilmesine yardımcı olmadıklarını söyleyerek karşı çıkıyor.

Washington, Çin'e karşı koymayı ulusal güvenlik politikasının kalbine yerleştirmiş durumda ve ortaklarını Pekin'in giderek daha zorlayıcı ekonomik ve dış politikalarına karşı bir araya getirmeye çalışıyor.

Berlin'deki yetkililer, Alman donanmasının ortak ticaret yollarına bağlı kalacağını söylediler. Fırkateynin, Tayvan Boğazı'ndan geçmesi de beklenmiyor.

Ayrıca Berlin, misyonun Almanya'nın Çin'in hak iddialarını kabul etmediği gerçeğini vurgulamaya hizmet ettiğini açıkça belirtti.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Bayern fırkateynini Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Vietnam'a götürecek yedi aylık yolculuğunu görmek için Wilhelmshaven limanına gitti.

Geminin Aralık ayı ortasında Güney Çin Denizi'ni geçerek, 2002'den bu yana bölgeden geçen ilk Alman savaş gemisi olması bekleniyor.

Kramp-Karrenbauer, “Mevcut yasalara saygı duyulmasını, deniz yollarının serbestçe gezilebilir olmasını, açık toplumların korunmasını ve ticaretin adil kurallara göre yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

İngiltere, Fransa, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler de Çin'in etkisine karşı koymak için Pasifik'teki faaliyetlerini genişletiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER