© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

2021'De Karadeniz'de Fatih'le Petrol Ve Doğal Gaz Arayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni sondaj gemisinin, 2021 senesinin ilk aylarında faaliyetlerine başlayacağını belirterek, "Böylece Karadeniz'de Fatih artık Kanuni ile beraber çalışacak." dedi.

Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid yarıyılında tasarlanan ve 2016'da üretimine başlanan Filyos Projesi sahasını dolaşan Dönmez, Bakan Takviyecisi Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Melih Han Bilgin ve BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan'la helikoptere binerek proje alanındaki çalışmaları araştırdı.

Ziyaretin ardından Anadolu Ajansı muhabirinin gündeme ait suallerini cevaplayan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21 Ağustos'ta Türkiye'nin, tarihinin en büyük natürel gaz bulgusunu Karadeniz'de hakikatleştirdiğini kamuoyuna açıkladığını belirterek, 320 milyar metreküp natürel gaz rezervi bulunduğunu anımsattı.

O gün, birinci ve ikinci tabaka dışında altta birkaç tabaka daha olduğunu, çalışmalar bittikten sonra natürel gaz ölçüsünün gidişata göre yukarıya doğrultulu revize edilebileceğini söylediklerini aktaran Dönmez, "Şu anda üçüncü ve dördüncü tabakadaki sondaj çalışmaları bitirildi, test çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde test çalışmalarını tamamlayacağız. Sonra da allahın izniyle neticelere göre varsa ilave bir bulgu yurttaşımızla paylaşacağız. Biz ümitliyiz, o gün de söyledik, bugün de yeniden aynı pozisyonumuza gözetiyoruz; allahın izniyle yeni müjdeler kazanç." ifadelerini kullandı.

"2023'te Karadeniz gazını yurttaşımızla buluşturmak için çalışıyoruz"

Dönmez, Kanuni sondaj gemisinin bu sene içerisinde filoya dahil edildiğini, Mersin Taşucu'nda yeni harekâtlara hazırlık kapsamında reaktivasyon harekâtlarına devam ettiğini belirterek, şunları kaydoldu:

"Allahın İzniyle 10 Ekim'de oradan demir alacak ve Haydarpaşa Limanı'na gelecek. Burada kule söküm harekâtları yapılacak. Boğazda 3 köprümüz var, köprülerin altından geçebilmek için kuleyi sökmemiz gerekiyor. Kasım ayı sonunda Filyos Limanı'na gelmiş olacak. Burada tekerrür kulenin kurulumu ve öbür bakımlarının yapılmasını bekliyoruz. Allahın İzniyle önümüzdeki senenin ilk aylarında da ilk işlemine başlayacak. Böylece Karadeniz'de Fatih artık Kanuni ile beraber çalışacak. Allahın İzniyle 2023'te Karadeniz gazını yurttaşımızla buluşturmak için zorunlu çalışmaları yapıyoruz."

"Filyos Projesi'nde geniş sanayi bölgesi tasarılaması yapıldı"

Kentte üretimi devam eden Filyos Projesi'nden de bahseden Bakan Dönmez, projenin, hükümetin Batı Karadeniz bölgesindeki mega lojistik merkezlerinden birisi olarak tasarlandığını söyledi.

Filyos'un, yalnızca liman olarak hizmet vermeyeceğini, orta ve yüksek teknolojili imal yapacak şirketlere de imkân sağlayacağını vurgulayan Dönmez, "Yalnızca liman hizmetleri değil, yeniden bu bölgede özel sanayi bölgesi duyuru etmek suretiyle orta ve yüksek teknolojili imalleri yapacak işletmeler için de burada geniş bir sanayi bölgesi tasarılaması yapıldı." dedi.

Dönmez, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de Eriştirme ve Altyapı Bakanlığından gelen yetkililerle sahada analiz yaptıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi 21 Ağustos'ta Fatih Sondaj Gemisi'nin bir bulguyu olmuştu. Tabii gemimiz buradan 150-160 km sarihte faaliyetlerine devam ediyor ama o faaliyetlerini sürdürebilmesi için de ehemmiyetli dayanağa lüzumu var. O açıdan kıyı lojistik merkezleri bu işlemler için son derece büyük ehemmiyet talep ediyor. Filyos'un böyle bir ihtimale bugünlerde kavuşuyor olması, bu hizmetleri daha basit ve ekonomik yapıyor olmamıza da ihtimal tanımış oldu.

Karadeniz'deki çalışmalara başlama kararı alınca da zati takımımız Filyos'a gelmişti, buradaki çalışmaları yerinde araştırdı. 7 Mayıs'ta çalışmalar başladı, 1 Temmuz'da lojistik merkezinin montajını bitirmiş olduk. Bildiğiniz gibi 15-20 Temmuz gibi de Fatih sondaj gemimiz şu anda Sakarya Gaz Sahası olarak adlandırdığımız noktada ilk sondajına başlamıştı. Şu anda bulunduğumuz yerden oraya her gün Fatih sondaj gemisinin sondajıyla ilgili hizmetlerin lojistik takviyesini veriyoruz. Tabii bu tip merkezlerde iş sıhhati ve güvenliği, etraf standartlarına geçim son derece ehemmiyetli. Burada beynelmilel standartlara uygun bir işlem yapıyoruz."

"Filyos Limanı çalışmalarında sona gelindi"

Dönmez, Kanuni sondaj gemisinin gelecek aylarda bölgeye gelmesiyle Filyos Limanı'ndaki yoğunluğun daha fazla olacağına işaret ederek, limanla alakalı çalışmalarda sona gelindiğini bildirdi.

Şu anda limanın bir kısmını kullandıklarını, Eriştirme ve Altyapı Bakanlığının beceriksizleri bitirmesiyle öbür hizmetlerin de verilmeye başlanacağını dile getiren Dönmez, "Limanın bizim açımızdan bir avantajı da şu; derinliği oldukça yüksek, 19 metre ki bizim sondaj gemilerimizin draftı oldukça yüksek, çok büyük gemiler bunlar. Gemilerin bakımı, yeri geldiğinde ikmallerinin yapılması için bu özelliklere sahip bir limanın olması, bizim işlerimizi son derece basitleştirecek." ifadelerini kullandı.

"Haklılığımız patent edildi"

Türkiye ve Libya arasında deniz yetki alanlarını tanımlayan uyuşmanın Birleşmiş Milletler BM tarafından patent edilmesine de değinen Dönmez, hak, hukuk ve haktan yana olan siyasetlerini, öteden beri hem sahada hem de masada tüm ebatlarıyla korunduklarını ifade ettiklerini söyledi.

Bu patent harekâtının da reelinde siyasetlerine bir yerde efor kattığını vurgulayan Dönmez, "Haklılığımızı patent etmiş oldu. Allahın İzniyle Akdeniz'de sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi hak, hukuk ve çıkarlar çerçevesinde, diyalogdan yana çözüm arayışımızı da devam ettirmek suretiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER