© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD Bir Husi Gemisavar Füzesini Daha Vurdu

Kızıldeniz'de uluslararası nakliyeyi hedef alan İran destekli Husi milislerini açıklanmayan bir yerden hedef alan, Yemen'deki askeri hedeflere hava saldırıları düzenlemek üzere ABD bir daha vurdu

ABD Ordusu, Cumartesi günü ABD Merkez Komuta güçlerinin, Aden Körfezi'ni hedefleyen ve fırlatılmaya hazırlanan bir Husi gemisavar füzesini vurduğunu ve son saldırı turunun bundan birkaç saat sonra geleceğini söyledi. ABD üç Husi gemisavar füzesini daha vurdu.

ABD Merkez Komutanlığı X'e ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD kuvvetleri, füzenin bölgedeki ticari gemiler ve ABD Donanması gemileri için bir tehdit oluşturduğunu belirledi ve ardından meşru müdafaa amacıyla füzeyi vurup imha etti" dedi.

ABD Merkez Komutanlığı, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde küresel ticareti sekteye uğratan ve tedarik darboğazları korkusunu artıran artan  gerilimlerin ortasında gerçekleşen son olay olan olayın , Yemen saatiyle 04:00 (01:00 GMT) civarında meydana geldiğini ekledi.

Cuma günü geç saatlerde, saatler erken saatlerde, ABD Merkez Komutanlığı güçleri güney Kızıldeniz'i hedef aldığını söyledikleri üç Husi gemisavar füzesine saldırı düzenledi.

İran destekli Husi milislerinin son birkaç haftadır Kızıldeniz ve çevresindeki gemilere yönelik saldırıları, Asya ile Avrupa arasındaki ticareti yavaşlattı ve büyük güçleri Gazze'deki savaşın tırmanması konusunda alarma geçirdi.

Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden Husiler, saldırılarının Gazze'de İsrail'in saldırısına uğrayan Filistinlilerle dayanışma amaçlı olduğunu söylüyor. 

Geçen haftadan bu yana ABD, Yemen'deki Husi hedeflerine saldırılar düzenliyor ve bu hafta milisleri "terörist" gruplar listesine geri gönderdi.

Başkan Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, Husi saldırılarını durdurmayabileceğini kabul etmesine rağmen hava saldırılarının devam edeceğini söyledi.

Çatışma, çatışmanın, yerel sağlık bakanlığının İsrail'in saldırısında 24.000'den fazla kişinin öldürüldüğünü söylediği Hamas yönetimindeki Gazze'nin ötesine yayılması riskini taşıyor.

Suudi Arabistan dışişleri bakanı, Husilerin saldırıları ve ABD'nin Husi hedeflerine yönelik saldırıları nedeniyle Kızıldeniz'de yaşanan gerginliklerin kontrolden çıkıp bölgedeki çatışmayı tırmandırabileceği yönündeki endişesini dile getirdi.

“Yani tabii ki çok endişeliyiz. Yani, biliyorsunuz, bölgede çok zor ve tehlikeli bir dönemden geçiyoruz ve bu yüzden gerilimi düşürme çağrısında bulunuyoruz” dedi Prens Faysal bin Farhan, CNN'e "Fareed Zakaria GPS" adlı programda yayınlanacak bir röportajda. Pazar.

Cumartesi günkü saldırılar, ABD'nin saldırı başlatmaya hazırlanan Husi füze rampalarına karşı geçtiğimiz hafta düzenlediği beşinci saldırıydı.

ABD ordusuna göre, Husiler Perşembe günü geç saatlerde ABD'ye ait bir tanker gemisine iki gemisavar balistik füze fırlattı ve geminin yakınındaki suya çarptı ancak herhangi bir yaralanma veya hasara yol açmadı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER