© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD Konteyner İthalatı Artıyor

ABD Konteyner İthalatı Artmaya Devam Ederek Pandemi Öncesi Seviyeleri Geride Bıraktı

Descartes Systems Group'un son raporuna göre, ABD konteyner ithalat hacmi Ekim 2023'te Eylül ayına göre önemli bir artış gördü ve hatta pandemi öncesi Ekim 2019'da görülen seviyeleri bile aştı.

Kasım Küresel Nakliye Raporu, Ekim 2023'te ABD konteyner ithalat hacimlerinin Eylül ayına göre %4,7 artarak 2.307.918 yirmi fitlik eşdeğer birime (TEU) ulaştığını gösteriyor. Bu, geçen Ekim ayına kıyasla biraz şaşırtıcı bir şekilde %3,9'luk bir artışa ve Ekim 2019'daki pandemi öncesi seviyelere göre %11,4'lük önemli bir artışa işaret ediyor.

Descartes'a göre, genellikle Ağustos ayında başlayan, pandemi öncesi yoğun sezondaki olağan düşüşün aksine, ithalat hacimleri artmaya devam etti ve pandemi sırasında limanlarda sıkışıklığa neden olan seviyelere yaklaştı.

 

Çin'den yapılan ithalat Ekim 2023'te eylül ayına göre %2,3 artarak 886.842 TEU'ya ulaştı. Ancak bu yine de Ağustos 2022'deki zirveye göre %11,6'lık bir düşüş. Çin, Ekim ayında ABD'nin toplam konteyner ithalatının %38,4'ünü oluşturdu; bu, Eylül'e göre %0,9 ve Şubat 2022'ye göre %3,1 düşüş gösterdi.

Olumlu çalışma koşullarına ve Panama Kanalı'ndaki kuraklığa ilişkin endişelere rağmen, Batı Yakası'nın önde gelen limanları ithalatta pazar payını kaybetmeye devam etti. İlk beş Doğu ve Körfez Kıyısı limanı, Ekim ayında toplam ithalat konteyner hacminin %45,1'ini oluşturarak %3,0 artış gösterdi. Öte yandan Batı Yakası'nın en büyük beş limanının pazar payı ise %3,7 düşüşle %39,6'ya geriledi.

Artan ithalat hacmine rağmen, liman transit süreleri iyileşti veya sabit kalarak en düşük seviyelere ulaştı. En büyük limanların çoğunda Ekim ayında gecikmeler azalırken, Seattle Limanı 1,6 günlük en büyük iyileşmeyi yaşadı. Ancak New York Limanı/New Jersey'de eylül ayına kıyasla 0,1 günlük hafif bir artış görüldü.

“Ekim geleneksel olarak Eylül ayından daha güçlü bir ay olmuştur. Ancak son iki ay, pandemi öncesi 2019 ithalat seviyelerinin üzerinde bir artış gösteriyor ve bu da yıl sonunda beklenen düşüşlere ters düşüyor" dedi Descartes Endüstriden Sorumlu Başkan Yardımcısı Chris Jones. "Panama'daki kuraklık hala Körfez Kıyısı liman hacimlerini etkilemiş ya da Batı Kıyısı limanlarına kaymaya neden olmuş gibi görünmüyor."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER