© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

ABD'nin 4 Littoral Savaş Gemisi Filodan Ayrılacak

ABD Donanma Operasyonları Komutanı’nın paylaştığı bilgiye göre, Donanmanın ilk dört Independence sınıfı littoral savaş gemisi önümüzdeki Mart ayında filodan çıkarılacak.

Littoral savaş gemileri (LCS) Freedom, Independence, Fort Worth ve Coronado 31 Mart 2021’de hizmet dışı bırakılacak. Coronado gemisi sadece altı yıl önce hizmete girmişti.

ABD Donanması, gemi inşa maliyetleri, modernizasyon ve yükseltmelerin yüksek maliyetleriyle karşı karşıya olduğu için modernizasyon süreçlerinde aktarılan paradan tasarruf etmek için gemileri hizmet dışı bırakmaya karar verdi.

2020 Şubat ayında bütçeden sorumlu Donanma Sekreter Yardımcısı Tümamiral Randy Crites tarafından verilen brifingde, gemilerin, LCS sınıfının ayakta kalması için test gemileri olarak kullanılmasının planlandığını ancak LCS 1 ve 4, test gemileri olarak kullanılabilirliklerinin sonuna yaklaştığını ve Donanma’nın artık ‘kullanılabilir olmayan’ gemilere daha çok para yatırılmasına yanaşmadığını ifade etti.

“Gemilerin yükseltilmesi oldukça pahalı”

Tümamiral Randy Crites gazetecilere verdiği demeçte, “Bu dört test gemisi, mürettebatı ve bakımı ile onlardan öğrendiğimiz tüm deneyimler sonucunda diğer tüm gemilerdeki sorunları ortadan kaldırmak için etkili oldu.” dedi.

Crites açıklamasının devamında, “Ancak bu gemiler filodaki diğer LCS’ler gibi yapılandırılmamışlar ve önemli yükseltmelere ihtiyaçları var. Muharebe sistemlerinden, yapısal sorunlardan her şeye… siz adını verin. Bu gemileri yükseltmek oldukça pahalı.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bahsi geçen dört gemi aktif olmayan rezerv statüsüne alınacak, yani kriz durumunda gerektiğinde yeniden etkinleştirilebilecekler.

LCS’ler iki varyant arasında bölündü. (geleneksel çelik Monohull savaş gemileri ve başka savaş gemisi alüminyum Trimaran tasarıma sahip) Bu sayede LCS’nin mayın arama/tarama gemisi, denizaltı karşıtı savaş gemisi veya ‘gemi katili’ bir savaş gemisi haline dönüşebilen hızlı ve çevik bir savaş gemisi olması amaçlandı.

Ancak Crites, ilk dört geminin “büyük güç rekabeti” için daha az amaca uygun hale geldiğini ve mevcut paranın daha iyi seçeneklere harcanabileceğini ifade etti.

Donanma Sekreter Yardımcısı Tümamiral Randy Crites,

“Önemli bir rol oynadılar ve LCS’lerdeki istihdamımızı kesinlikle artırdık.”

“Bu iyi bir şey. Ancak yatırım getirimize ve bu gemileri hızlandırmanın maliyetine baktığımızda önemlidirler, ancak büyük güç rekabeti bağlamında daha az önemlidirler. Bu tasarrufları alma kararı aldık ve başka alanlara da uyguladık.”

Gemilerin Hizmet Dışına Çıkarılacağı Daha Öncesinde Açıklandı

ABD Donanması, maliyet tasarrufu tedbirinin bir parçası olarak 2021 yılı içerisinde; ilk üretilen partide yer alan 4 adet Littoral savaş gemisinin (LCS) hizmet dışı bırakılması için teklifte bulunmuştu.

Defense News tarafından elde edilen bilgide, bütçe ile başa çıkmak için “Freedom, Independence, Fort Worth ve Coronado” savaş gemilerinin hizmet dışı bırakılması düşünüldüğü bilgisi yer alıyordu.

Hizmet dışı bırakılacak gemilerin 12 ila 17 yıl daha planlanmış gövde ömrüne sahip olduğu biliniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER