© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD'nİn Ağır Buzkıran Gemİsİ

Amerika'nın Tek Ağır Buzkıran Gemisi Antarktika Görevine Başlıyor

ABD Sahil Güvenlik'in ağır buz kırıcısı USCGC Polar Star, yıllık görevi için Antarktika'daki McMurdo Sound'a doğru yola çıktı ve burada Amerika'nın ana araştırma istasyonu için limanı açacak. Bu düzenli ikmal çalışması - Derin Dondurucu Operasyonu - Ulusal Bilim Vakfı'nın donmuş kıtadaki faaliyetlerinin önemli bir parçası ve yaşlanan Polar Star'ın 24.000 deniz mili gidiş-dönüş yolculuğunu 27. kez gerçekleştirecek. 

"Bu görev, mürettebatın bu 47 yaşındaki kesiciyi 20.000 deniz mili gidiş-dönüş yolculuğuna ve karşılaşacağımız aşırı çevre koşullarına hazırlamak için yıl boyunca çaba göstermesini gerektiriyor. İnanılmaz ve kendini adamış bir ekibimiz var; bundan daha heyecanlı olamazdım veya onlarla bu yolculuğu yapmaktan daha fazla gurur duyuyorum" dedi Polar Star'ın komutanı Yüzbaşı Keith Ropella. 

NSF Antarktika ikmal görevini gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip kalan tek ABD gemisi olan Polar Star'ın, tasarım ömrünün ötesinde de çalışmaya devam etmesi gerekiyor. Sahil Güvenlik bir dizi yedek buz kırıcı inşa ediyor, ancak sınıfındaki ilk geminin teslimatı 2028'e ertelendi. Savunma yetkilileri, ABD'nin ağır bir buz kırıcı inşa etmesinden bu yana elli yıl geçtiğini ve bazılarının özel tekniklerin yeniden öğrenilmesi gerekir. Kutup Yıldızı 50. yıldönümünden sonra da hizmet verebilir. 

Bu çağdaki bir geminin bu kadar titiz bir görev için korunması önemli bir yatırımdır. Gemilerin çoğu beş yılda bir kuru havuza giriyor, ancak Polar Star her yıl büyük bir tersane döneminden geçiyor ve operasyonel konuşlandırmalar arasında aylarca bakım durumunda kalıyor. Bu yıl servis, tersanede geçirdiği 132 günlük süre boyunca iyileştirme ve onarımlara 15,6 milyon dolar yatırım yaptı. Yüklenicilerin yaptığı işlerin yanı sıra mürettebat, buz kırıcıyı hazırlamak için "muazzam miktarda zaman ve çaba" harcadı. Gemi muhtemelen 65 günü Antarktika'da olmak üzere 145 güne kadar yolda kalacak.

Polar Star'ın geçmişi, katı hal analog kontrol sistemlerinin en son teknoloji olduğu Soğuk Savaş savunma teknolojisi dönemine kadar uzanıyor. Onlarca yıl süren yuvarlanma ve titreşim, bu karmaşık sistemlere zarar verdi ve Sahil Güvenlik, Polar Star'ın huysuz elektroniklerinin değiştirilmesi ve diğer kapsamlı iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi için 75 milyon dolar fon ayırdı. Yükseltmeler 2021'de başladı ve şu anda beş yıllık yaşam uzatma planının üçüncü yılında. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER