© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD'nin LNG İhracatı Küçüldü

Panama Kanalı Yoluyla ABD'nin LNG İhracatı Küçüldü, Asya-Avrupa Yayılımı Genişledi

Panama Kanalı'ndan Asya'ya geçen ABD sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemilerinin sayısı, bir yıl öncesine kıyasla Kasım ayında yarı yarıya azaldı; zira bu hafta Asya'daki gaz fiyatları, Avrupa fiyatlarına göre neredeyse iki yılın en yüksek primini gördü.

Şiddetli bir kuraklık, kanaldaki gemi trafiğini azaltarak, alternatif rotaları kullanan veya Panama'da açık artırmaya çıkarılan slotlar için ekstra ücret ödeyen nakliyatçıların maliyetlerini artırdı. Analistler, kanal geçişlerine yönelik daha fazla kısıtlamanın muhtemelen daha fazla kargonun daha uzun rotalara yönelmesine yol açacağını söyledi.

Asya'nın yaygın olarak kullanılan LNG ölçütü olan Japonya Kore Piyasası (JKM) ile Avrupa gaz ölçütü olan Tapu Transfer Tesisi (TTF) arasındaki fark, S&P tarafından 6 Aralık'ta milyon İngiliz ısı birimi (mmBtu) başına 2,79 dolar olarak değerlendirildi. 31 Aralık 2021'den bu yana en geniş seviyeyi gördü.

1 Aralık'tan bu yana günde yalnızca 22 geminin suyolundan geçmesine izin veriliyor. Kanal yetkilisi geçen ay yaptığı açıklamada, LNG ve kuru dökme yük sevkiyatlarının transit sınırlamalarından en çok etkilenenler olduğunu söyledi. Daha fazla yorum yapılması talebine yanıt verilmedi.

LSEG verilerine göre Kasım ayında Asya'ya ihraç edilen 22 ABD LNG kargosundan sadece altısı Panama Kanalı'nı geçti, dokuzu Süveyş Kanalı üzerinden rotayı izledi ve yedisi de en uzun rotayı Güney Afrika sınırından geçerek izledi.

Geçen yılın aynı ayında, Asya destinasyonlarına giden 20 ABD LNG kargosunun 12'si Panama'yı kullanmış, altısı Süveyş'i geçmiş ve ikisi Afrika sınırındaydı.

Asya'da LNG talebi, yeterli stoklar, zayıf endüstriyel talep ve genel olarak ılıman hava koşulları nedeniyle Kasım ayının başından bu yana durgun seyrediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER