© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD'ye göre Kızıldenİz saldırılarında İran'nın rolü var

ABD istihbaratı İran'ın Kızıldeniz'e saldırı planlamasında rol oynadığını öne sürüyor

CNN^de yayınlanan habere göre, Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, CNN'e verdiği demeçte, ABD'nin Cuma günü, İran'ın "Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik operasyonların planlanmasında derinden rol oynadığını" öne süren gizliliği kaldırılmış yeni istihbaratı yayınladığını söyledi.

CNN'in daha önce bildirdiğine göre, İran destekli Husi isyancılar, son dört hafta içinde Kızıldeniz'den geçen yaklaşık bir düzine ticari ve ticari gemiye 100'den fazla saldırı düzenledi . Watson, gizliliği yeni kaldırılan istihbaratın, "İran'ın Gazze krizi boyunca verdiği desteğin, Husilerin İsrail'e ve deniz hedeflerine saldırılar düzenlemesine olanak sağladığını, ancak İran'ın operasyonel karar alma yetkisini sıklıkla Husilere devrettiğini" ileri sürüyor.

Salı günü üst düzey bir ABD askeri yetkilisi, İran'ın Husilerin hedef seçmesine yardım edip etmediği sorulduğunda İranlıların Kızıldeniz'de faaliyet gösterdiğini söyledi. Ancak bu yetkili, Husi saldırılarının genel olarak ayrım gözetmediğini söyledi.

Watson, "İran'ın bu desteği sağlama veya vermeme seçeneği var, bu olmadan Husiler Kızıldeniz ve Aden Körfezi boyunca nakliye rotalarında seyreden ticari gemileri etkili bir şekilde takip etme ve vurma konusunda zorluk yaşayacaktır" dedi.

Watson, istihbaratın ayrıca İranlıların Husilere deniz alanında faaliyet göstermelerine olanak tanıyan izleme sistemleri sağladığını öne sürdüğünü söyledi.

"İran tarafından sağlanan taktik istihbarat, grubun Kasım ayında saldırılara başlamasından bu yana Husilerin deniz gemilerini hedef almasını sağlamada kritik öneme sahip" diye ekledi.

Watson, Husilerin saldırılar için kullandığı insansız hava araçları ve füzelerin de İran tarafından, İran'ın 2015'ten bu yana isyancı grubu silahlandırmasının bir parçası olarak sağladığını söyledi.

ABD bu hafta Kızıldeniz'in güneyinde güvenliği artırmayı amaçlayan bir deniz koalisyonu olan Refah Muhafızı Operasyonunu başlattı. Pentagon Perşembe günü yaptığı açıklamada, şu ana kadar 20'den fazla ülkenin girişime imza attığını söyledi.

Üst düzey bir ABD askeri yetkilisi Salı günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik "çok ciddi boyuttaki saldırıların" en az "iki kuşaktır" görülmemiş bir düzeye yükseldiğini söyledi.

Yetkili, İran destekli Husilerin balistik füzeler ve insansız hava araçları kullanarak gerçekleştirdiği saldırıları, "güvenlik ortamında iki ay öncesine göre bile büyük bir değişiklik" olarak nitelendirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER