© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Amatör Denizciye Barınak Engeli

Amatör Denizciliğin çok sayıda ve çözüm bekleyen problemleri bulunuyor. Ancak en büyük sıkıntılarından biri BARINAK problemi...

Amatör Denizciler Barınak Derneği (AdbDer ) Kurucu Başkanı ve aynı zamanda gazetemizin köşe yazarı Sn. Hilmi Atilla Özbank, amatör denizciliğin sıkıntılarına köşesinde sık sık yer vermeye devam ediyor.

''Barınak sorunu artık bir sorun değil, bir Kabus''

Özbank, barınak sorunun artık bir sorun olmaktan çıktığını ve bir kabusa dönüştüğünü vurguluyor.

Özbank, ''Amatör Denizciler Barınak Derneği'nin (AdbDer) kuruluş nedeni Amatör Denizci’nin barınma problemini çözmektir ve  derneğin tek amacı budur. Ancak, teknesi olmayanın barınak sorununun bir kabus olduğunu anlaması pek mümkün görünmüyor. Çünkü teknesi olan herkesi zengin olarak algılamak gibi toplumsal bir problem var. Halbuki teknesi olan herkes zengin değil. Hatta teknesinden başka barınacak yeri olmayan, evi olmayan, 365 gün teknesinde yaşayan, tek geliri emekli maaşı olan yaşlı denizcilerimiz var. Teknesi küçük bir kayık olan ve hiç geliri olmayan, denize aşık öğrencilerimiz var.'' diyor.

Amatör Denizci Barınakları önündeki en büyük engellerden biri de mevzuat... Ne yazık ki Amatör Denizciler için ve Amatör Denizci Barınakları için ortada bir mevzuat bulunmuyor.

Özbank, '' Bu engeli ortadan kaldımak için Derneğimiz Yönetmelik hazırladı ve bir rapor eşliğinde 15.12.2015 tarihinde Bakanlığa sundu. Sözlü cevapları, yönetmeliğin diğer kanun maddeleri ve yönetmeliklere aykırı maddeler taşıdığı için asla çıkartılamayacağı idi. Tabii biz bu cevabı epey bir zaman geçtikten sonra aldık. Karşımızdaki ikinci engeli de yavaş yavaş bu dönemde tanımaya başladık. Bu engelin ismi BÜROKRASİ idi.  Diğer kanunları ve yönetmelikleri aşmanın tek yolu kanun idi. Bizde AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU taslağını hazırladık ve 29.9.2016 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’na, 28,9,2016 tarihinde ise Başbakanlık ve Bakanlığa verdik. O tarihten beri, çok sayıda Cumhurbaşkanlığı’na cimer üzerinden, Başbakanlığa bimer üzerinden müracaatlar yaptık. Bakanlığa Derneğimizin merkezi olan Fethiye’den gidiş-dönüş 20 saatlik yolculuklar yaparak, en az 12 saat Ankara’da kalarak gittik. Cumhurbaşkanlığı’na yaptığımız cimer müracaatları doğal olarak doğrudan Bakanlığa gönderildi. Bimer müracaatları da öyle. Bizim yaptığımız yolculuklarda kapısında bekleyip görüşemediğimiz bürokratlar oldu. Çıt yok. Bütün müracaatlarımız uzaydaki karadelik misali yok oluyordu. Cevap yok, bilgilendirme yok, gelin şu işi bir tamamlayalım yok. Taki bir Cumhurbaşkanı Danışmanı devreye girene kadar. O bile bürokrasi karşısında epey aciz. Son olarak 31 mart 2019 seçimlerinden hemen önce 22 mart 2019 da Fethiye’ye gelen Sayın Cumhurbaşkanımıza bir klasör iletmeye çalıştık. Bu gönderdiğimiz evraklardan birini bile Cumhurbaşkanımızın görmediğine eminiz. Bildiğimiz bu son klasörün Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından yine bakanlığa gönderildiği. Başka bir bilgimiz yok. Ancak, kanunun çıkması mevzuat engelini kırmak için şart. Kanun çıktığında da, kanunun gereğini yapmak, barınakları kurmak ve idare etmek için bürokratlara ihtiyacımız olduğu kesin.Ama iş yapmaktan kaçınan bürokratlara değil, iş yapacak, çözüm bulacak bürokratlara ihtiyacımız var. Kanun yazmayı beceren bir dernek olan AdbDer’in, mevzuat ve bürokrasi engelini aşacağı da kesin. Ya şimdi görevde olan bürokratlar ile yapılacak bu iş, ya da yeni geleceklerle. Ama yapılacak. Kısaca özetlersek bu günlerde Derneğimiz iki engeli de aşmak için çalışıyor. Hem mevzuat engelini, hem bürokrasi engelini aşmak zorundayız. Bürokrasi engelini aştığımızda mevzuat engelini de aşmış olacağız.'' diyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER