© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Antarktika'nın Deniz Yatağında Metan Sızıntısı

Antarktika'daki deniz tabanından ilk aktif metan sızıntısı bilim insanları tarafından ortaya çıkarıldı.

Antarktika'daki araştırmacılarayrıca, atmosfere ulaşmadan önce normal sera gazını tüketen mikropların, beş yıl sonra sadece az sayıda geldiğini ve gazın kaçmasına olanak sağladığını tespit etti.

Guardian'ın haberine göre Antarktika çevresindeki deniz tabanının altında büyük miktarlarda metan depolandığı düşünülüyor.
Araştırmacılar, "inanılmaz derecede kaygılı" olduklarını söylerken, iklim krizi okyanusları ısıtırken gaz sızmaya başlayabileceğini duyurdu. 

Tahmin edilenden 70 yıl önce

ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Andrew Thurber, araştırmaya öncülük eden "Metan tüketimindeki gecikme en önemli bulgudur" dedi.

"Bu iyi bir haber değil. Mikropların ortaya çıkması beş yıldan fazla sürdü ve o zaman bile deniz tabanından hızla kaçan metan vardı."
Donmuş sualtı mağazalarından veya permafrost bölgelerinden metan salınımı, küresel ısıtmanın belirli bir etkisi durdurulamaz hale geldiğinde ortaya çıkan bilim insanlarının endişe duyduğu kilit noktalardan biri.

Bilim insanları, bölgenin tahmin edilenden 70 yıl daha erken çözüldüğünü gördüklerinde şaşkınlık içinde kaldılar.
Thurber, "Metan döngüsü kesinlikle bir toplum olarak endişelenmemiz gereken bir şey" şeklinde konuştu. Bilim insanı yeni sızıntının sebebinin bilinmediğini belirtirken "Bu hala yanıtımız olmayan bir gizem" dedi.

Buz tabakasının altında olanlar

İngiltere'de Bristol Üniversitesi'nden Profesör Jemma Wadham ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Antarktika ve buz tabakası, dünyanın metan döngüsünü anlamamızda büyük kara delikler ve çalışması zor yerler."

"Buz tabakasının altında muhtemelen önemli bir metan olduğunu düşünüyoruz" diyen Wadham ekledi: 

"Büyük soru şu: gecikme [metan tüketen mikroplarda], buzun geri çekilmesinin ardından yeni metan sızıntılarının oluşma hızıyla karşılaştırıldığında ne kadar büyük?"

Proceedings of Royal Society B dergisinde yayınlanan araştırma, McMurdo Sound'da Cinder Cones olarak bilinen 10 metrelik (30ft) derin bir alanda metan sızıntısının keşfedildiğini bildirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER