© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Balık Stokları Tükeniyor

Uzmanlara göre boyutları büyüyen tekneler, yasal boyutun altında tutulan balıklar ve artan kirlilik yüzünden balıkçılık sektörü büyük zarar gördü.

Balık avı sezonu 15 Nisan’da sona erdi. Ağlar beklenen bereketle teknelere çekilemediği için pek çok balıkçı sezonu şubat ayında kapatmak zorunda kaldı. 

Yaklaşık 19 bin balıkçı teknesi, 1 Eylül 2017’de hamsi, palamut ve istavrit gibi pek çok balığı avlamak için 8 bin 337 kilometrelik kıyı şeridimizden denize açılmıştı. Fakat bu sezon da balık miktarı ve çeşidindeki azalma balıkçılara ve tüketiciye olumsuz yansıdı.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, azalışın nedenlerini değerlendirerek, “Son 30 yılda teknelerin boyları uzadı, av teknolojisi ilerledi. Fakat pek çok ekonomik balık türünün avı azaldı. Balıkçıların kurallara uymaması, yasal boyun altında balık tutulması, Marmara Denizi’nde ışıkla avcılık yapılması balık stoklarına ciddi zarar vermiştir. Ayrıca uzun yıllardan beri evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan denize verilmesi su kalitesinde ciddi oranda bozmuştur. Kirlenme ile besin zinciri etkilenerek balık stokları zarar görmüştür” dedi.

Prof. Dr. Albay lüfer, istavrit, hamsi, tekir, barbun, berlam ve torik gibi ekonomik balık türlerinin yasal boyun altında avlandığını ve satıldığını belirtti. “Önlem alınmazsa gelecek yıllarda balık stokları tükenecek. Bu azalmadan hiç sorumlu olmayan kıyı balıkçıları artık başka işlere yöneldi. Marmara Denizi’nde ışıkla yapılan avcılık katliam boyutuna vardı. Yeni sezonda ışıkla avcılığa izin verilmemeli. Yasadışı balıkçılığı önlemek için balıkçılara eğitimler verilmeli. Denizlerimizi kirleticilerden korumalıyız. Denetimler artırılmalı ve yasadışı balıkçılık yapan tekneler engellenmeli. Balıkçı tekne sayısı kontrollü olarak azaltılmalı. Balık stoklarımız tespit edilmeli ve her tür için kota sistemine geçilmeli. Balık yemi fabrikaları için tutulan balıklar kontrol edilmeli. Su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri gibi meslek gruplarından yeterli şekilde faydalanılmalı. Deniz ekosistemine yeni katılan istilacı türlerle mücadele edilmeli” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER