© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Beyaz Saray, Rusya'ya Yaptırımlara Hazırlanıyor

Beyaz Saray, Rusya'nın Kuzey Kore'ye BM Limitinin Üzerinde Yakıt Gönderdiğini Bulması Sonrası Yaptırımlara Hazırlanıyor

WASHINGTON, 2 Mayıs (Reuters) - Beyaz Saray Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kuzey Kore'ye sessizce, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından konulan üst sınırı ihlal edecek düzeyde rafine petrol gönderdiğini ve buna yanıt olarak yakında yeni yaptırımların geleceğini söyledi.

Açıklama, nükleer silahlar ve füze programlarından dolayı Kuzey Kore'ye karşı uzun süredir devam eden BM yaptırımlarının uygulanmasını izleyen BM uzman panelinin  Rusya'nın vetosunun  ardından  dağıtılmasından sonraki ilk gün geldi . 

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby gazetecilere verdiği demeçte, "Moskova'nın panelin görev süresinin yenilenmesini veto etmesiyle aynı zamanda, Rusya Vostochny Limanı'ndan Kuzey Kore'ye (Kuzey Kore) rafine petrol gönderiyordu" dedi.

BM yaptırımları uyarınca Pyongyang'ın yılda 500.000 varil rafine ürün ithal etmesi sınırlandırılıyor. New York'taki Rusya ve Kuzey Kore BM misyonları, ABD'nin suçlamasıyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. 

Kirby, Rusya'nın yalnızca Mart ayında Kuzey Kore'ye 165.000 varilden fazla rafine petrol sevk ettiğini, Rusya ve Kuzey Kore ticari limanlarının yakınlığı göz önüne alındığında Rusya'nın bu sevkiyatları süresiz olarak sürdürebileceğini söyledi.

Rusya, ABD'li bir yetkilinin Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi kararlarına ilişkin kendi ihlallerini gizlemek için yaptığı hesaplı bir hamle olarak tanımladığı şekilde, Mart ayının sonlarında BM yaptırım gözlemcilerinin yıllık yenilenmesini engelledi.

Kirby, ABD'nin "Rusya ile Kuzey Kore arasında silah ve rafine petrol transferini kolaylaştırmaya çalışanlara karşı" yaptırımlar uygulamaya devam edeceğini söyledi. Kuzey Kore resmi olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak biliniyor.

"Daha önce Avustralya, Avrupa Birliği, Japonya, Yeni Zelanda, Kore Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere ortaklarımızla özerk yaptırımların belirlenmesini koordine etmek için çalıştık ve bunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matt Miller, ABD ve müttefiklerinin "bu ay yeni koordineli yaptırım kararlarını" duyurmaya çalıştıklarını söyledi.

ABD ve Güney Kore, Mart ayında   Kuzey Kore'nin yasadışı petrol tedarik etmesini önlemeyi amaçlayan bir görev gücü kurdu.

ABD ve diğerleri de Kuzey Kore'yi,   Şubat 2022'de işgal ettiği Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya silah aktarmakla suçladı. Hem Moskova hem de Pyongyang suçlamaları reddediyor, ancak geçen yıl askeri ilişkileri derinleştirme sözü verdiler.

BM yaptırım gözlemcileri, Pazartesi günü Reuters tarafından görülen bir raporda Güvenlik Konseyi komitesine, 2 Ocak'ta Ukrayna'nın Kharkiv şehrine düşen füzenin enkazının  Kuzey Kore'nin Hwasong-11 serisi balistik füzesine ait olduğunu söyledi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER