© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Beyrut Limanı Patlamasının Uydu Görüntülerini Lübnan'a Gönderecek

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamanın uydu görüntülerini Lübnan'a gönderecek.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitry Rogozin, Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamanın uydu görüntülerini Lübnan'a göndereceklerini söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'nda meydana gelen, 215'ten fazla kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan patlamaya ilişkin uydu görüntülerini ekim ayında Rusya'dan istemişti.

Rogozin, Lübnan liderliğinden gelen talebe yanıt olarak detaylı çekimlerin eklendiği dosyayı imzaladığını ve dosyanın Lübnan'a iletileceğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda yangın çıkmış, daha sonra büyük bir patlama meydana gelmişti. Patlamada en az 215 kişi hayatını kaybetmiş, 6 bin 500 kişi de yaralanmıştı. Patlama sonucu başkent Beyrut'ta çok sayıda bölgede büyük hasar meydana gelmişti. Patlamanın ardından olaya ilişkin başlatılan soruşturmayı yürüten yargıç Tarek Bitar ise Temmuz ayında eski Başbakan Hassan Diyab ve bazı üst düzey yetkilileri ifadeye çağırmıştı. Sonrasında, meclise 3 eski bakanın dokunulmazlığının kaldırılmasını talep eden bir mektup gönderen Bitar, soruşturma kapsamında eski Maliye Bakanı Ali Hassan Khalil, eski İçişleri Bakanı Nouhad Al-Machnouk ile eski Bayındırlık Bakanı Youssef Finianos'u sorgulamak istemişti. Diyab hakkında mahkemeye getirilmesi kararı çıkaran yargıç Bitar, ifadeye gelmeyen eski Bakan Finianos hakkında da yakalama kararı çıkarmıştı.

Ayrıca Al-Machnouk, Bitar'ın kendisini ifadeye çağırmasının ardından davanın başka bir yargıca devredilmesi talebinde bulunmuştu. Bitar, Beyrut Temyiz Mahkemesi'nin dava hakkındaki kararına kadar soruşturmaya devam edemeyeceğini kaydetmişti. Sonrasında liman patlaması davasında yargıç Bitar tarafından sorgulanması planlanan Diyab, 27 Ekim tarihinde Bitar'a yönelik dava açmıştı. Lübnan yasalarına göre, Bitar'a hakkında dava açıldığının bildirilmesiyle eski Başbakan'ın sorgulanacağı duruşmanın ertelenmesi kararı alınmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER