© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

BIMCO, Gemi sökümde büyük artış öngörüyor

Toplam BIMCO projelerinde 15.000'den fazla gemi ve 600 milyon ölü ağırlık tonu önümüzdeki on yılda geri dönüştürülecek.

Denizcilik endüstrisi grubu BIMCO'ya göre , küresel denizcilik endüstrisi, önümüzdeki on yıl boyunca gemi geri dönüşüm faaliyetlerinde olağanüstü bir artışa tanık olacak ve 2023 ile 2032 yılları arasında 15.000'den fazla geminin hizmet dışı bırakılması ve sökülmesi bekleniyor.

Bu projeksiyon, önceki on yılın geri dönüşüm rakamlarını iki katından fazla artırıyor ve endüstrinin sürdürülebilir uygulamalara ve çevresel sorumluluğa odaklanmasındaki önemli değişimi vurguluyor.

Gemi geri dönüşümü dalgası ivme kazandıkça BIMCO, Gemilerin Güvenli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü için Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi'nin onaylanması ve uygulanmasına yönelik acil ihtiyacı vurgulamaktadır. İlk olarak 2009'da kabul edilen sözleşme, gemi söküm operasyonlarıyla ilişkili insan sağlığı, güvenliği ve çevreye yönelik riskleri azaltmayı amaçlıyor.

BIMCO'ya göre, son on yıl incelendiğinde, toplam ölü ağırlık kapasitesi 285 milyon ton olan 7.780 gemi geri dönüşüme gönderildi. Özellikle, geri dönüştürülen ölü ağırlık kapasitesinin büyük bir kısmı, yaklaşık %60'ı, 1990'larda inşa edilen gemilerden kaynaklanmaktadır.

Önümüzdeki on yıla bakıldığında, 2000'lerde inşa edilen gemiler, geri dönüşümün birincil itici gücü olacak. Ayrıca, 2010'larda ölü ağırlık kapasitesindeki %65'lik artış göz önüne alındığında, BIMCO'ya göre geri dönüşüm seviyeleri önümüzdeki on ila yirmi yılda tırmanmaya devam edebilir.

Tarihsel olarak, dökme yük gemilerinin, tankerlerin ve konteyner gemilerinin yaklaşık %50'si 25 yaşına geldiklerinde geri dönüştürülmüştür ve tahminen %90'ı 30 ila 35 yaşları arasında sökülmüştür. BIMCO, bu geri dönüşüm modelini mevcut ticari gemi filosuna uygulayarak, endüstri uzmanlarının 2023 ile 2032 yılları arasında yaklaşık 15.000 geminin, yani toplam 600 milyon ölü ağırlık tonun geri dönüşüme tabi tutulacağını tahmin ettiğini söylüyor.

Sera gazı emisyonları

BIMCO, artan gemi geri dönüşümünün cesaret verici bir yönünün, gemi geri dönüşümünde yaygın bir yöntem olan elektrik ark ocaklarının çelik geri dönüşümü için kullanılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonları üzerindeki olumlu etkisi olduğunun altını çiziyor. Yöntem, ham çelik üretimine kıyasla önemli ölçüde daha düşük emisyonlarla sonuçlanır.

BIMCO, iki önde gelen gemi geri dönüşüm ülkesi olan Hindistan ve Türkiye'nin her ikisinin de çelik üretimi için yaygın olarak elektrik ark ocaklarını kullandığını belirtiyor. Yalnızca son beş yılda, iki ülke dünyadaki gemi ölü ağırlık kapasitesinin ve gemi sayısının sırasıyla %25 ve %34'ünü geri dönüştürdü. BIMCO'ya göre dünyanın en büyük gemi geri dönüşüm ülkesi olan Bangladeş ve Pakistan da aynı dönemde toplu olarak ölü ağırlık kapasitesinin %96'sını ve gemilerin %77'sini geri dönüştürerek sektöre önemli katkı sağlıyor.

BIMCO'ya göre, sera gazı emisyonlarına ilişkin düzenlemelerin sıkılaştırılması gibi diğer faktörlerin eski gemilerin kullanımdan kaldırılmasını ve geri dönüşümünü hızlandırması ve hizmetten çıkarma oranının hızlanmasına yol açması bekleniyor.

Toplam BIMCO projelerinde 15.000'den fazla gemi ve 600 milyon ölü ağırlık tonu önümüzdeki on yılda geri dönüştürülecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER