© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Bir asır önce mayına çarparak batmıştı

Bu, bir asır önce kaybı Filoyu, ulusu ve İmparatorluğu özüne kadar sarsan bir Kraliyet Donanması savaş gemisinin enkazını çarpıcı ayrıntılarla yakaladılar

Orkney'deki Scapa Flow Müzesi'nde çalışan dalgıçlar, adaların en ünlü iki batığını yeniden ziyaret etmek ve onları en yeni su altı kameraları ve teknolojisiyle kaydetmek için olağanüstü havanın avantajından yararlandı.

Bunu yaparken, HMS Hampshire kruvazörünün parçalanmış kıçını hiçbir insan gözünün göremeyeceği şekilde gösteriyorlar.

Gemi, 5 Haziran 1916'da Orkney'nin kuzeybatı kıyısındaki Marwick Head açıklarında bir Alman mayına çarptığında sadece 15 dakika içinde kayboldu.

Gemideki 749 kişiden sadece bir düzinesi hayatta kaldı; 

Ölenler arasında ülkenin savaş çabalarına liderlik eden adam da vardı - Savaş Bakanı Lord Kitchener.

Ünlü propaganda afişinde İngilizleri silaha çağıran mareşalin yüzüydü. 1916'da, muhtemelen İmparatorluk genelinde Kral V. George kadar iyi tanınıyordu.

Doğu Cephesinde Merkezi Güçlere karşı savaşı desteklemek için Rusya'ya giden bir delegasyona liderlik eden ölümü, Kraliyet Donanmasının Jutland'da 'ikinci bir Trafalgar' teslim edememesinden bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti. İki olay birlikte, Kıdemli Servis'e halkın ve siyasi güveni sarstı.

Bir asırdan fazla bir süre sonra, enkaz MOD'un izniyle kısmen kurtarıldı - kruvazörün pervanelerinden biri Scapa Flow Müzesi'nde görülebilir.

Scapa Flow'un engin doğal limanı olan Orkney'deki Kraliyet Donanması'nın rolünü kutlayan müze, her iki dünya savaşında da ana üssüydü - en son videolar, hareketsiz görüntüler ve temel alınarak iki batık devin dijital 3D modellerini geliştirmeyi amaçlıyor. toplanan fotogrametrik veriler.

 

Scapa Flow Müzesi'nin Kültür Ekibinden Nick Hewitt, Huskyan Charters'tan yerel dalgıçlar MOD'dan dalış lisansı aldı - firma Orkney enkazlarını düzenli olarak araştırıyor ve bulgularını Whitehall ile paylaşıyor - ve en son çalışmaları "büyük bir özen ve profesyonellik ile" yürüttü. Müdür.

Şöyle devam etti: "Sonuç, müze ziyaretçileri için geliştirilmiş bir dijital kaynak olacak ve Orkney'nin dünya savaşlarında Birleşik Krallık'ın kilit deniz üssü olarak oynadığı rolün ve burada ortaya çıkan muazzam kayıpların hikayesini anlatmaya yardımcı olacak."

2023'ün en iyisi olarak kısa listeye giren beş müzeden biri olan müze, yakın zamanda Kraliyet Donanması Ulusal Müzesi ile birlikte çalışmak üzere bir anlaşma imzaladı; ikincisi, dalışın resmi savaş mezarlarının üzerinde yapılmasının önünün açılmasına yardımcı oldu.

Ulusal müzenin Genel Müdürü Profesör Dominic Tweddle, "Enkazların incelenmesi, bazen belirsiz olan kayıplarının etrafındaki olayları anlamak için önemlidir" dedi.

"Orkney Adaları Belediyesi, bakımları altındaki birçok enkazı korumak için örnek teşkil edecek bir iş çıkarıyor ve onları desteklemekten mutluluk duyuyoruz."

Orkney Belediyesi Eğitim, Boş Zaman ve Barınma Komitesi Başkanı Meclis Üyesi Gwenda Shearer, batıklar üzerinde yürütülen araştırma çalışmasının "ulusal öneme sahip" olduğunu söyledi.

Devam etti: "Bu iki felaketin üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçti ve Scapa Flow artık donanma gemileriyle ilgilenmiyor - ancak bu çalışma, kayıpların ölçeğinin hassas bir şekilde yeniden anlatılmasını ve hatırlanmasını sağlamaya yardımcı olacak."

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER