© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

CENTCOM Açıkladı: Sorumlu İran

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), MV Mercer Street adlı tankere düzenlenen saldırının soruşturmasının tamamlandığını ve İHA'lar ile yapılan saldırının sorumlusunun İran olduğunu belirtti.

İngiltere merkezli Zodiac Maritime Limited tarafından işletilen MV Mercer Street isimli tanker, Umman açıklarında İHA’larla saldırıya uğramış ve sonucunda biri İngiliz güvenlik görevlisi diğeri geminin Rumen kaptanı olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmişti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), tankere düzenlenen saldırının soruşturmasının tamamlandığını ve İHA'lar ile yapılan saldırının sorumlusunun İran olduğunu belirtti. ABD’li uzmanlar, İHA’nın İran’da üretildiğine dair kanıtlara dayanarak sonuca varıldığını söyledi.

CENTCOM, gemiyi vuran insansız hava aracının kalıntılarını ele geçirdi ve İran'ın olaya karıştığını gösteren kapsamlı kanıtlar yayınladı. CENTCOM ayrıca, saldırının gerçekleştiği yerin İran'daki fırlatma noktalarının çalışma menzili içinde olduğunu da kaydetti.

Ancak İran, ülkenin saldırıya karışmasını şiddetle reddetmiş ve suçlamaları ABD, İngiltere ve İsrail'in başlattığı “psikolojik” savaş olarak nitelendirmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Hint Okyanusu'nun kuzeyinde ve Umman Denizi'nde art arda yaşanan gemi olaylarının "şüpheli" olduğunu belirtmiş, ''İran, bölgesel istikrar ve deniz güvenliğine olan güçlü bağlılığını bir kez daha teyit ederek, herhangi bir deniz kazası durumunda yardım sunmaya hazırdır” demişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER