© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Çevreye Zararı Büyük

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo açıklarında tehlikeli kimyasallar taşırken alev alan 'X-Press Pearl' konteyner gemisinin çevrede "önemli hasara" yol açtığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler temsilcisi , Sri Lanka'nın başkenti Kolombo açıklarında tehlikeli kimyasallar taşırken alev alan 'X-Press Pearl' konteyner gemisinin çevrede "önemli hasara" yol açtığını söyledi.

Associated Press'in haberine göre, Singapur bayraklı X-Press Pearl, alev aldıktan bir ay sonra tamamen battı. Ancak geminin taşıdığı tehlikeli kimyasallar nedeniyle BM Sri Lanka Koordinatörü Hanaa Singer-Hamdy, çevre felaketi konusunda endişelerini dile getirdi.

Hanaa Singer-Hamdy, "Bu nitelikteki çevresel olay, tehlikeli maddelerin ekosisteme salınmasıyla gezegene ciddi zararlar veriyor. Bu da kıyı bölgelerindeki nüfusun yaşamını ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor." şeklinde konuştu.

Hamdy, ayrıca BM'nin Sri Lanka'ya hasarı, kurtarma çalışmalarını değerlendirmede ve gelecekte bu tür felaketleri önlemede yardımcı olduklarını da söyledi.

Avrupa Birliği tarafından sağlanan BM petrol sızıntısı ve kimyasal uzman ekibinin Sri Lanka'ya gönderildiğini de aktardı.

25 ton nitrik asit ve diğer kimyasallar taşıyan gemideki sızıntının, büyük bir çevre felaketine yol açacağından endişe edilirken geminin gümrük manifestosunda 1500 konteyner taşıdığı, bunlardan 81'inin "tehlikeli madde içerdiği" bilgisi yer alıyordu.

Operatör şirketten yapılan açıklamada, gemideki kimyasal maddelerin büyük bölümünün yangında yok olduğu bildirilirken, kalan kimyasalların geminin yakıtı olan 300 ton petrolle denize sızarak kıyıdaki biyolojik yaşamı yok etme tehlikesi taşıdığı belirtilmişti.

Sri Lanka hükümeti, tarihinin en kötü ekolojik felaketlerinden birine yol açtığı gerekçesiyle X-Press Pearl gemisinin operatörü X-Press Feeders'tan 40 milyon dolarlık tazminat talebinde de bulunmuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER