© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Çin, Filipinler'i Uyardı

Çin, Filipinler'i Güney Çin Denizi anlaşmazlığı karşısında 'dikkatli davranmaya' çağırdı. Çin'in Filipin gemi ikmal görevlerini aksatmaya çalışmasıyla iki ülke arasındaki gerilim bu yıl arttı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Filipinler mevkidaşı Enrique Manalo'nun iki ülke arasındaki diyaloğun gerekliliğine dikkat çekmesi üzerine, Manila'yı hararetli çekişmelerin yaşandığı Güney Çin Denizi konusunda "dikkatli hareket etmeye" çağırdı.

Pekin ile Manila arasında su yolu nedeniyle gerginlik son aylarda arttı, özellikle de Manila'nın Sierra Madre'deki denizcilere düzenli ikmal görevleri sırasında Çin Sahil Güvenliğini Filipinli teknelere karşı tehlikeli eylemlerde bulunmakla suçladığı Scarborough Shoal ve Second Thomas Shoal'da. 1999'da orada karaya oturdu.

Manila, Çin'in davranışına ilişkin düzinelerce diplomatik protestoda bulundu ve bu ayın başlarında Çin ve Filipinli gemiler arasındaki çarpışmanın ardından Çin büyükelçisini çağırdı .

Wang ve Manalo, çarşamba günü Çin Dışişleri Bakanlığı ile telefonda görüştü ve tartışmalara ilişkin beş paragraflık bir açıklama yayınladı; Manalo'nun, Manila'nın İkinci Thomas Shoal hakkındaki görüşlerinden bahsettiğini belirtti ancak gerilimdeki herhangi bir artışın Manila'nın hatası olduğunu iddia etti.

Açıklamada, "Bunun temel nedeni, Filipinler'in şu ana kadar politika duruşunu değiştirmesi, taahhütlerinden cayması, denizde kışkırtmaya ve sorun çıkarmaya devam etmesi ve Çin'in meşru ve meşru haklarını baltalamasıdır" denildi. “Çin-Filipinler ilişkileri bir dönüm noktasında. Nereye gideceğini seçme zorunluluğuyla karşı karşıya kalan Filipinler'in dikkatli davranması gerekiyor.”

İkinci Thomas Shoal, Batı Filipin adası Palawan'dan yaklaşık 195 km (121 mil) ve Çin'in güney Hainan adasından 1.000 km'den (621 mil) fazla uzakta bulunuyor.

Pekin, Scarborough Shoal'ı 2012'de aylarca süren bir durgunluğun ardından Manila'dan ele geçirdi. Uluslararası deniz hukukuna göre sığlık, Filipinler kıyılarının yaklaşık 220 km (137 mil) açığında yer alıyor ve kendi münhasır ekonomik bölgesi (MEB) içinde yer alıyor.

Kısa bir açıklamada Manalo, Wang ile yapılan görüşmeyi "açık ve samimi bir görüş alışverişi" olarak nitelendirdi.

Açıklamada, "Çağrımızı, bazı konulardaki pozisyonlarımızı daha net anlayarak sonlandırdık" dedi. "İkimiz de bu sorunların çözümünde diyaloğun önemine dikkat çektik." denildi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER