© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Çin Tehdidine Karşı Nükleer İttifak

Avustralya, Çin tehdidine karşı nükleer enerjili denizaltı inşa etmek için İngiltere ve ABD ile anlaştı

İngiltere ve ABD, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki deniz hakimiyetine karşı bir ittifakın parçası olarak Avustralya'ya nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltı filosu inşa etmekte destek olacağını açıkladı. 

AUKUS adı altında kurulan güvenlik iş birliği organizasyonu kapsamında ABD ile İngiltere’nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağı açıklandı.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison tarafından açıklanan ortaklık kapsamında, ABD ve İngiltere, Avustralya'ya nükleer enerjili denizaltıları konuşlandırma teknolojisi ve yeteneği sağlayacak.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Avustralya’nın en az sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edeceği belirtilen anlaşmanın, bölgenin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını vurguladı. Morrison, “Bölgemizde on yıllardır sahip olduğumuz, nispeten iyi ortam geride kaldı. Şüphesiz yeni bir döneme girdik. Bu hepimizi etkiliyor. Hint-Pasifik’in geleceği, tüm geleceğimizi etkileyecek.” dedi.

Biden da basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avustralya ve İngiltere ile ortaklıklarının uzun yıllara dayandığının altını çizerek 21. yüzyılda karşılaşılan zorluklarla da birlikte mücadele edeceklerini belirtti.

Johnson ise, Avustralya'nın teknolojiyi elde etmesini çok önemli bir karar olarak nitelendirdi. Bunun dünyayı daha güvenli hale getireceğini söyledi.

Morrison ayrıca, denizaltıların ABD ve İngiltere ile yakın işbirliği içinde Güney Avustralya eyaletindeki Adelaide'de inşa edileceğini söyledi.

Pekin yönetimi ise kurulan ittifakı ‘Soğuk Savaş zihniyeti’ olarak yorumluyor. Başkan Xi, Güney Çin Denizi’nde yabancı ülke gemilerinin olmasını ‘düşmanca bir hareket’ olarak kabul edeceklerini açıklamıştı. İngiltere, ABD ve Avustralya’nın kurduğu ittifakın Çin Denizi’nde hakimiyet sağlamasının Çin ve Rusya için büyük bir sorun teşkil edeceği düşünülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER