© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Çin'den uyarı

Çin, Tayvan sorununu Çin ile Filipinler arasındaki deniz anlaşmazlıklarına karıştırmanın "tehlikeli" olacağı konusunda uyardı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Filipinler Cumhuriyeti'ndeki Büyükelçiliği geçen hafta yaptığı açıklamada, "Tayvan sorununun Çin ile Filipinler arasında bir sorun olmadığını ve asla bu sorun haline gelmemesi gerektiğini" çünkü "doğası gereği Çin ile Filipinler arasında tamamen farklı" olduğunu söyledi. Çin ve Filipinler arasındaki denizcilik farklılıkları.

Büyükelçilik ayrıca bunun "tamamen Çin'in herhangi bir dış müdahaleye izin vermeyen bir iç meselesi" olduğunu söyledi.

Bu arada, "Çin ile Filipinler arasındaki denizcilik farklılıkları, komşular arasındaki kavgayla karşılaştırılabilecek kadardır; Tayvan sorunu ise tamamen ülke içidir."

20 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İkisi arasındaki ayrım bulanıklaştırılmamalı" dedi.

Çin'in açıklaması, "Filipinler'deki bazı kişilerin ekonomik ve ticari işbirliği ve halklar arası değişim kisvesi altında Tek Çin ilkesine aykırı hareket eden bazı rahatsız edici gürültülerini derin endişeyle" fark ettiğini belirtmesinin ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken geçtiğimiz günlerde Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile Filipinler'in Manila kentinde bir araya geldi. 

Bakan Blinken ve Başkan Marcos, ABD-Filipinler İttifakının Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlik ve refah açısından önemini vurguladılar ve Güney Çin Denizi'nde uluslararası hukuku destekleme konusundaki ortak kararlılıklarının altını çizdiler.

Filipinler'deki Çin büyükelçiliği sözcüsü, Antony Blinken'in Güney Çin Denizi Meselesine ilişkin açıklamalarına ilişkin açıklama yaparak, “ABD, Güney Çin Denizi meselesinde taraf değildir ve Çin ile Çin arasındaki denizcilik meselelerine müdahale etme hakkına sahip değildir” dedi. ve Filipinler.”

Sözcü, "Güney Çin Denizi'ndeki son gerilim, ABD'nin Filipinler'i kışkırtması olmasaydı ortaya çıkmazdı" diye ekledi.

Son zamanlarda Ayungin Shoal'da meydana gelen çatışmada dört Filipinli mürettebatın yaralandığı söylendi. Filipinler, Çin Sahil Güvenlik gemilerinin tehlikeli manevralarının Filipin tekneleriyle iki çarpışmaya neden olduğunu ve Güney Çin Denizi'ndeki bir ikmal görevi sırasında dört mürettebatın yaralandığını söyledi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao Ning, 4 Mart'ta düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki son duruma ilişkin tutumunun, Filipinler'in Güney Çin Denizi'nde sıklıkla provokatif hareketler yaparak Çin'in toprak egemenliğini ve deniz haklarını ihlal ettiği şeklinde olduğunu söyledi. ilgi alanları.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER