© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Çin'e Gözdağı: Donanmayı Gönderiyor

İngiliz savaş gemileri ve askeri uçaklardan oluşan bir filo, önümüzdeki ay Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Singapur'a yapılacak ziyaretler için yola çıkacak. İngiltere'nin bu seferle, Asya'da güçlü bir duruş sergilemeyi amaçladığı bildirildi.

İngiltere yıllar sonra oyuna dönüyor, Karadeniz'e Mayıs ayında iki savaş gemisi göndermeye hazırlanan Londra yönetiminin yeni hamlesi dünya çapında büyük yankı buldu.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü en büyük donanma filosunun Mayıs ayında Pasifik Okyanusu'na açılacağını ve uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'in saldırı grubuna liderlik edeceğini resmen açıkladı.

Savunma Bakanı Ben Wallace, uçak gemisi taarruz grubunun (CSG) Pasifik'e açılmasıyla Küresel Britanya bayrağının tekrar dalgalanacağını ve gücünü göstereceğini söyledi.

Birleşik Krallık'ın geri çekilmediğini belirten Bakan Wallace, ancak 21. yüzyıldaki uluslararası sistemin biçimlenmesinde donanma faaliyetlerinin aktif şekilde rol alacağını ifade etti.

CNN International, İngiltere'nin iki uçak gemisinden biri olan Queen Elizabeth'in başını çekeceği donanma gücünde ikisi denizaltı savar olmak üzere dört savaş gemisi, bir denizaltı ve iki yardımcı geminin bulunacağını bildiriyor.

İngiliz kuvvetleri Pasifik'te ABD ve Hollanda'nın da yer alacağı devasa bir deniz tatbikatında yer alacak. Çin'i çılgına çevirmesi beklenen söz konusu gövde gösterisi, Ekim ayında gerçekleşecek.

CNN, ABD deniz kuvvetlerinin sonbahardaki tatbikatta HMS Queen Elizabeth uçak gemisine F-35 jetleri sevk edeceğini ve bir ABD savaş gemisinin de İngiliz donanmasıyla seyredeceğini aktarıyor.

İngiltere, yıllar sonra ilk kez ABD ve Çin'in Güney Çin Denizi için tutuştuğu bilek güreşinde oyuna dahil oluyor. CNN'ne konuşan uzmanlar, Avrupa'dan son yıllarda benzer bir hamle gelmediğini söylüyor.

Gelecek ay Akdeniz ve Hint Okyanusu'ndan geçerek Pasifik'e açılacak İngiliz donanması, Güney Asya'da 40 ülkeyi ziyaret edecek ve yolculuk yaklaşık 49 bin kilometreyi bulacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER