© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

CMA CGM kızıldeniz geçişlerini askıya aldı

CMA CGM, Gemisi İki Kez Hedef Alındıktan Sonra kızıldeniz Geçişlerini Askıya Aldı

CMA CGM Group'un rotayı tersine çevirdiği ve Kızıldeniz'deki transitleri bir kez daha askıya alma kararı aldığı yaygın olarak bildiriliyor. Bu hamle, şirkete kiralanan bir konteyner gemisinin, CEO Rodolphe Saade'nin The Financial Times ile yaptığı bir röportaj sırasında bölgede faaliyet göstermenin sorunlarını ayrıntılarıyla anlatmasının ardından, geçtiğimiz iki gün ve haftalarda görünüşe göre Husiler tarafından iki kez hedef alınmasının ardından geldi.

Fransız şirketi Perşembe sabahı telgraf servislerine yaptığı açıklamada, Yemenli isyancıların bir sözcüsünün gemiyi İsrail'e doğru yola koyduklarını açıklamasının ardından Liberya bayraklı Koi gemisinin (102.500 dwt) Husi füzesi tarafından vurulduğunu yalanladı. ateş. CMA CGM, geminin tıbbi tahliye için Cibuti'ye yöneldiğini ve kuzeye, Süveyş Kanalı'na doğru yolculuğuna devam ettiğini ileri sürdü.

Ancak saatler sonra, Perşembe günü yerel saatle öğle vakti ABD Merkez Komutanlığı ve Birleşik Krallık Deniz Ticaret Organizasyonları aynı geminin yakınlarda yeniden patlamalar gördüğünü doğruladı. Yemen, Al Hudaydah'ın yaklaşık 57 deniz mili batısında bulunan geminin hasarsız olduğunu ve CENTCOM'un gemiye iki gemisavar balistik füzenin ateşlendiğini bildirmesinin ardından yoluna devam ettiğini söylediler. Gemi, ABD merkezli JP Morgan Chase'e ait bir portföy şirketinin elinde bulunan bir İngiliz firması tarafından yönetiliyor ve bir hafta önce Cuma günü saldırıya uğrayan Marlin Luanda ile aynı yöneticiye sahip.

CMA CGM bu değişikliği kamuya açıklamadı ancak Bloomberg'e göre şirket Cuma sabahı ekiplere bilgi verdi. Bloomberg, şirketin muhtemelen Suudi Arabistan'a ve Suudi Arabistan'dan sevkiyatlar için Kuzey Kırmızı'daki hizmetini sürdürmek amacıyla Süveyş Kanalı'nın bazı geçişlerine devam edeceğini bildirdi. Hapag-Lloyd geçtiğimiz günlerde Güney Kızıldeniz'den kaçınırken konteynerleri Suudi Arabistan'da karadan işleteceğini duyurdu.

Aralık ve Ocak aylarında CMA CGM, Kızıldeniz üzerinden bazı gemiler göndermeye devam ettiğini açıkladı. Diğer gemiler Afrika'nın etrafında yön değiştiriyordu. Saade, Financial Times'a, sorunların şirketin programını "tamamen kargaşa içinde" bıraktığını söyledi. Savaş gemisinin eşlik etmesi durumunda bölgeye gemi göndereceklerini söyledi. Gazeteye duruma göre bazında bilgi verdiğini ve refakatçilerini beklerken sık sık gecikmeler yaşadıklarını söyledi. EUNAVFOR Atalanta Operasyonu tarafından bildirilen saldırıların çetelesi, CMA CGM'ye ait en az bir başka geminin Ocak ayında yakınlarda patlamalar bildirdiğini yansıtıyor.

Koi, 2 Şubat günü öğle saatlerinden itibaren geminin Suudi Arabistan'ın Cidde kentinin kuzeyinde olduğunu gösteren son AIS sinyaliyle yoluna devam ediyor. Geminin 3 Şubat Cumartesi günü Süveyş Kanalı'ndan geçmesi planlandığı bildiriliyor. Süveyş Kanalı İdaresi, LNG ile çalışan büyük gemiler de dahil olmak üzere birçok CMA CGM gemisinin hala geçiş yaptığını gösterdi.

Transiti askıya alma kararı da Maersk'e benzer bir yol izleyecek. Şirket, gemilerinden birinin hedef alınmasının ardından ilk olarak Aralık ayı ortasında geçişleri duraklatmıştı. Daha sonra bazı gemileri Kızıldeniz üzerinden seçici olarak göndereceğini söyledi ancak 31 Aralık'ta başka bir Maersk gemisine saldırı düzenlendi ve ardından şirket tüm geçişleri durdurduğunu açıkladı.

Husiler, İsrail ile bağlantılı gemilere yönelik saldırılarına devam edeceklerinin sözünü verirken, ABD ve İngiltere ticari gemileri ve savaş gemilerinin Husi mevzilerine yapılan saldırılara misilleme olarak hedef olduğunu söyledi. Ancak bugün Husiler, güneydeki liman kenti Eilat'ın hedef alındığına dair haberler yayınlayarak füzelerini İsrail'e doğru ateşledi. İsrail medyası, ülkenin uzun menzilli füze savunma sisteminin Kızıldeniz üzerinde bir füzeyi düşürdüğünü söylüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER