© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Danimarka, Gine Körfezi'nde Fırkateyn Konuşlandıracak

Gine Körfezi'ndeki deniz güvenliği durumuyla ilgili ciddi endişelerini dile getiren Danimarka hükümeti, 2021 sonbaharında bölgeye bir fırkateyn konuşlandırmayı planladıklarını duyurdu. Denizcilik endüstrisi liderlerinin çoğu, bölgedeki tehlikeler üzerinde konuşmuş ve daha fazla eylem çağrısında bulunmuştu.

Dünyanın en büyük beşinci deniz ulusu olan Danimarka, günde ortalama olarak Gine Körfezi'nden geçen 30 ila 40 Danimarka gemisinin işletildiğini söylüyor. Ticaretin değerini ise yıllık 1,6 milyar dolar olarak belittiler.

Fırkateyn beş aylık bir süre için konuşlandırılacak

Fırkateyn başlangıçta bölgede yaklaşık olarak Kasım 2021'den Mart 2022'ye kadar beş aylık bir süre için konuşlandırılacak.

Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen, “Danimarka, deniz güvenliğini tehdit ettiği için Gine Körfezi'ne bir fırkateyn konuşlandırmaya hazırlanıyor. Bölgede, Danimarka ve yabancı mürettebatın güvenliği tehdit altında. Böyle bir duruma sadece izleyici kalamayız ve izlemeyeceğiz de.'' açıklamasında bulundu.

Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada ise, fırkateynin görevinin korsanlarla mücadele etmek ve bölgedeki sivil denizciliğe destek ve refakat etmek olacağını söylediler. Fırkateyn, bir Seahawk helikopteri ile donatılacak ve fırkateynin deniz görev gücünden özel operasyon kuvvetleri gönderebilecek. Görev gücü, kaçırılan gemilerde kurtarma operasyonları gerçekleştirmek için eğitilmiş kişilerden oluşacak.

'Korsan saldırılarına ve korsan eylemlerinin sebeplerine karşı savaşacağız'

Fırkateyn, Danimarka komutası altında uluslararası sularda konuşlandırılacak, ancak bölgedeki diğer uluslararası müttefiklerle koordinasyon sağlamak için de çalışacaklar. Girişimin bir parçası olarak Bakan Bramsen, uluslararası bir askeri varlığın gerekli olduğunu söyledi. Danimarka'nın bölgedeki deniz güvenliğinin sorumluluğunu üstlenecek daha fazla ülke isteyeceğini de söyledi.

Bakan Bramsen, ''Danimarka, güvenlik ve serbest seyrüsefer hakkı tehdit edildiğinde bir deniz ulusu olarak sorumluluğunu üstlendiği için, Danimarka bayrağı denizde emniyetin güvenilir bir işaretidir. Gine Körfezi'ndeki korsanlara karşı hem diplomatik hem de askeri katkılar açısından sert önlemler uygulayacağız. Ayrıca, ilgili kıyı devletleriyle işbirliği yaparak bölgedeki istikrar sağlama çabalarımızı da artırdık. Bu, ülkelerin güvenliği daha iyi idare edebilmelerine katkıda bulunma meselesidir. Korsan saldırılarına ve korsan eylemlerinin sebeplerine karşı savaşacağız. " dedi.

Danimarka hükümeti, endişesinin dünya çapında bildirilen tüm korsan saldırılarının yüzde 40'ının Gine Körfezi'nde gerçekleşmesinden kaynaklandığını söyledi. Sadece 2020 yılında bölgede 140 civarında denizcinin kaçırıldığını söylediler.

Güvenlik girişimi, Dış İlişkiler Komitesinde tartışıldı ve konuşlandırılmadan önce Danimarka hükümeti Danimarka Parlamentosunda bir karar isteyecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER