© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Deniz Hizmetlerindeki Kediler...

Geçmişten günümüze denizcilerin sahip oldukları oldukça değişik batıl inançları bulunuyor. Bunlardan birisi gemilerde kedi bulundurulması...Kediler, Antik Çağ'dan günümüze kadar çok sayıda gemilerin içinde mürettebatla beraber yer almışlardır.

Kedilerin gemilerde iyi şans getirdiğine inanılır ve her türlü koşula kolay uyum sağlayabilen bu canlıların denizcilerin psikolojisinde de olumlu etkilere sahip olduğu bilinirdi.

Kedilerin gerçekte yaptığı tek şey ise, gemilerdeki kemirgenlere karşı kullanılmasıydı.

Kediler, kemirgenleri öldürerek daha güvenli ve sağlıklı bir yolculuk yapılmasına yardımcı oldukları için böylece batıl inançları daha da körüklemişlerdir.

Doğaüstü güçlere de sahip olduğu düşünülen kedilere çok iyi bakılır, her denizci gibi onlara da tayın verilir, her denizci gibi yaşam alanı sağlanıp , bol sevgi ve ilgi görürlerdi.

Bizden işitsel yönden oldukça üstün niteliklere sahip olan kediler, atmosferik basınç veya barometrik basınçtaki değişiklikleri algılayarak hava değişmek üzereyken alışılmadık ve huzursuz davranışlar sergilerlerdi.

Ayrıca bir geminin kedisi düşerse veya denize atılırsa, kaçınılmaz bir fırtına nedeniyle geminin batacağına, geminin batmaması durumunda ise dokuz yıl boyunca lanetleneceğine inanılırdı.

Kara kedilerin uğursuzluk getirdiği inancı toplumlarda yaygın olsa da, bu durum denizde çok farklıydı. Kara kedilerin denizcileri koruduğu düşünülüyordu.

Ayrıca 20. yüzyılın ortalarına kadar kemirgenlere karşı kullanılan gemilerde seyahat eden kedilerin patileriyle imzalı denizci pasaportları da bulunuyordu.

Batmayan Sam

Gemi kedilerinden en bilineni ise İkinci Dünya Savaşı sırasında bindiği her geminin batışından kurtularak efsaneleşen kedi: 'Batmayan Sam'dir.

İlk olarak Alman zırhlısı Bismarck'ta, o zamanlar ismi "Oscar" olan bu kedi, kemirgenlere karşı kullanılıyordu. 27 Mayıs 1941 tarihinde batan gemideki 2100 personelden sadece 115 mürettebat kurtulurken, sağ kalanlar arasında Oscar da yer alıyordu. İngiliz destroyer HMS Cossack mürettebatı tarafından bulunan kediye, HMS Cossack mürettebatı önceki isminden bağımsız olarak yine Oscar adını vermiştir.

24 Ekim 1941 günü Cebelitarık açıklarında Nazi denizaltısı U-563 tarafından vurulan ve üç gün sonra batan HMS Cossack'tan Oscar, yine sağ olarak kurtulmuştur.

Bu kez Bismarck harekâtına katılmış olan HMS Ark Royal uçak gemisine alınan Oscar, geminin 13 Kasım 1941 günü Nazi denizaltısı U-81 tarafından torpidoyla batırılmasıyla yine hayatta kalmıştır. Oscar'ın adı Batmayan Sam (Unsinkable Sam ) olarak değiştirilmiştir.

Ve hala 6 canı kalan Sam, Cebelitarık'daki İngiliz yetkililerine teslim edilmiş ve yeterince macera yaşadığı gerekçesiyle deniz görevlerinden affedilip, hayatının son günlerine kadar da Belfast'taki bir ordu evinde yaşamış. 1955'te ise hayatını kaybetmiştir.

Sam'a ait Georgina Shaw-Baker tarafından yapılmış bir portresi Greenwich'deki Ulusal Denizcilik Müzesi'nde sergilenmektedir.

Günümüzde çoğu donanmada hijyen koşulları nedeniyle kedilerin bulunması yasak olsa da özel gemilerde kedilerin varlığı devam etmektedir. Korsan gemilerinde ise kedilere dair tarihsel kanıtlar bulanamamıştır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER