© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizcilik endüstrisinde sensörler ve Iot

Denizcilik, sürekli olarak otomasyon ve dijitalleşmenin ana alanı haline geliyor. Tüm dünyada gemiler en son teknolojiler, sensörler ve yazılım çözümleri ile donatılmaktadır. Maliyet tasarrufu ve verimlilik ön plandadır.

Sensör teknolojilerinin uygulama hızı hızla artıyor ve bu da bir takım teknolojik ve düzenleyici zorluklara yol açacak. Düşük maliyetli bilgi işlem öğelerinin yetenekleri, endüstri ve araştırma için çok çeşitli fırsatlar açacaktır. Cihazlar, veri toplamak ve işlemek için uzak bir cihaza bağlı bir ağ üzerinde çalışabilecektir. Kablosuz sensör teknolojisi ve yeni nesil mikro ve nanomekanik sensörlerin geliştirilmesi, çevresel izleme ve veri toplamada devrim niteliğindeki değişikliklerin eşiğinde olacak.

Grafik otomasyonu, trafik veya havacılığa kıyasla nispeten basittir. Araba trafiğinin aksine denizde neredeyse hiç trafik yok. Ancak dünya limanlarında durum farklı. Birçoğu burada uzaktan kumandaya güveniyor. Ancak otonom yanaşma sistemleri de var. SmartDock, Fin teknoloji devi Wärtsilä tarafından geliştirilen böyle bir sistemdir.

Havacılıkta üç boyutlu uzayda hareket ediyorsunuz ama burada gemiler için daha kolay. Bir seçenek olarak yukarı ve aşağı saymak yerine yalnızca sola veya sağa hareket etmeleri gerekir. Denizaltılar söz konusu olduğunda durum yeniden değişiyor ve bu alanda da araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılıyor.

Veriler, gerçek zamanlı olarak iletişim kurabilen ve veri iletebilen bir uzak sensörler ağının konuşlandırılmasıyla özerk bir şekilde toplanacağından, verileri karşıya yüklemek veya analiz için numune toplamak amacıyla uzak konumları tekrar tekrar ziyaret etmek artık gerekli olmayacak. Denizcilik endüstrisi için sağlam bir kablosuz ağ mimarisi, bir dizi özelliğe sahip sensörler gerektirecektir: kendi kendine kalibrasyon, hata toleransı, yüksek iletim kapasitesi, kablosuz yetenekler, kolay imha için çevre dostu malzemeler, sağlamlık, ultra düşük enerji tüketimi, minyatürleştirilmiş, yetenek aktif davranış ve ağ modülleri (master-slave düzenleri) üzerinde çalışma yeteneği sağlamak. Gemideki gerekli ve gerekli olmayan ekipman durumunu izleyebilecek, yönetebilecek ve kontrol edebilecektir. 

Verilerin kalitesi katlanarak iyileştirilecek ve sensörlerden gelen veriler yasal bir bakış açısıyla kabul edilecektir. Sensör teknolojisinin gelişimi, akıllı gemi, büyük veri ve robotik gibi diğer gelişmeler için anahtar olacaktır.


Marine Digital'de sık sık aldığımız taleplerden biri, gemi sahibinin veya nakliye şirketinin yöneticisinin uzaktan izleyebileceği, kıyıya düzenli olarak iletilme olasılığı olan sensör verilerinin tek bir yerde toplanmasıdır. Genellikle şaft hızı, motor çalışması, yakıt kalıntıları vb. sensörlerinden gelen veriler geminin makine dairesinde görüntülenir ve kaydedilir. Bir gemiyi dijital ortama entegre ederken, dijital sinyalle ilgili çok fazla sorun yoktur (genellikle NMEA 0183), sorunların çoğu analog sensörler, sıcaklık, akış ölçerler, rpm, tank seviyeleri ile ilgilidir.

Marine Digital FOS'un bir parçası olan IoT cihazımız ve Machine Learning algoritmalarımız sayesinde gemi performansının izlenmesinde ortaya çıkabilecek tüm sorunları çözüyoruz . Bu, yalnızca farklı gemilerden veri toplamayı değil, aynı zamanda alınan verileri işlemeyi ve yorumlamayı, uygun raporlar oluşturmayı, haritaları geminin navigasyon sistemine (ECDIS) iletmeyi ve ayrıca hava ve yakıt tüketimine bağlı olarak en uygun rota önerilerini ve diğer veri.

 

Author: Ritbik Kumar
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER