© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizkızı Gemisini Teslim Aldı

CMA CGM, LNG ile Çalışan Denizkızı Konteyner Gemisini Teslim Aldı.

Fransız konteyner nakliye grubu CMA CGM, Akdeniz ve Kuzey Avrupa'da aşamalı olarak konuşlandırılacak olan sıvılaştırılmış doğal gazla (LNG) çalışan 2.000 TEU'luk 10 yeni konteyner gemisi serisinin ilk gemisi olan CMA CGM Denizkızı'nı teslim aldı.

CMA CGM Denizkızı konteyner gemisi, CMA CGM, Chantiers de l'Atlantique ve Hyundai Heavy Industries arasındaki işbirliğinin sonucudur.

Teslimat, grubun 15 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı CMA CGM'nin filo yenileme programının bir parçası olup, 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmaya bir adım daha yaklaştı.

Enerji verimliliğini ve çevresel performanslarını iyileştirmeyi amaçlayan özgün bir tasarıma sahip bu yeni konteyner gemileri, hali hazırda alternatif enerjilerle çalışan 30'dan fazlası dahil olmak üzere yaklaşık 620 gemiden oluşan CMA CGM filosuna katılacak.

Fransız nakliye grubuna göre gemiler, geleneksel deniz yakıtı tasarımına (çok düşük kükürtlü petrol) sahip benzer büyüklükteki bir gemiyle karşılaştırıldığında %20'ye kadar daha az CO2 salacak.

CMA CGM MERMAID, Güney Kore'nin Busan kentinden Kuzey Avrupa'ya yolculuğuna başlayacak.

Daha İyi Enerji Performansı için Uyarlanmış Oranlar ve Teknolojiler Tüm faaliyetlerinde enerji verimliliğini optimize etmeye kararlı olan CMA CGM, bu yeni gemi serisini yeniden boyutlandırmaya karar verdi. Tasarımın orijinal özelliklerinden biri, geminin hidrodinamik ve aerodinamik performansını artırmak için 204,29 m uzunluğundan 29,6 m genişliğine oranıdır.

Aynı zamanda CMA CGM filosunun önde üst yapıya sahip ilk gemileridir. Böylece öne yerleştirilen köprü ve konaklama birimleri, geleneksel mimariye kıyasla daha iyi aerodinamik performans ve daha yüksek yükleme kapasitesi sağlıyor.

Şirkete göre, entegre baş ampullü yeni, neredeyse ters çevrilmiş düz baş, yakıt tüketimini yolculuk başına %15 oranında azaltmak için daha iyi hidrodinamik performans sunuyor.

Karbon Ayak İzini Azaltmak için Yerleşik Enerji Karışımı Bu gemiler, geleneksel yakıtlara göre daha düşük karbonlu bir enerji kaynağı olan ve sülfür oksit emisyonlarını %99, nitrojen oksit emisyonlarını %92 ve ince parçacıkları %91 oranında azaltan LNG ile çalıştırılıyor. -161°C'ye soğutulduğunda LNG, 12 megavatlık bir MAN motoruna güç sağlıyor. Bu çift yakıtlı gemiler aynı zamanda biyoatıktan üretilen biyogazı (-%67 eşdeğer CO2) de taşıyabilir ve dekarbonize hidrojenden üretilen e-metana (-%85 eşdeğer CO2) dönüştürülebilir.

10 yeni konteyner gemisi aynı zamanda ana tahrik motoruna bağlı bir alternatörle de donatılacak ve bu alternatör, denizdeyken gemideki elektrik tesisatına güç sağlamak için gereken enerjiyi sağlayacak.

Bu yeni nesil konteyner gemilerindeki en son göze çarpan yenilik, gemideki en güçlü yakıt hücrelerinden biridir. Ocak 2025'te teslim edilmesi planlanan serinin sonuncusuna monte edilmek üzere yolda. Yakıt hücresi 1 MW enerji kapasiteli hidrojenden beslendiği için bu gemi yanaştığında sıfır emisyona sahip olacak.

Kuzey Avrupa ve Akdeniz İçi Servis için Yeni Besleyici Serisi Şubat 2024 ile Ocak 2025 arasında kademeli olarak teslim edilecek olan on yeni gemi, başta Kuzey Avrupa ve Akdeniz olmak üzere kısa mesafelerde mal taşıyacak.

Nisan ve Temmuz ayları arasında seriden altı tanesi, Hamburg ve Bremerhaven merkezlerinden Baltık ve İskandinav limanlarına hizmet vermek üzere Kuzey Avrupa İçi hattına katılacak. Eylül ayı sonu ile Kasım ayı sonu arasında Akdeniz içi hatta 4 gemi daha katılacak.

Römorklara yüklenebilen 45'lik konteyner taşıyabilen bu gemiler, Avrupa ve Akdeniz bölgesinde karayolu taşımacılığına enerji açısından daha verimli bir alternatif sunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER