© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Dİkson Lİmanı Yenİsey Termİnalİ bİttİ

Dikson Limanı Yenisey Terminali kargo rıhtımı inşaatı tamamlandı

Rusya'nın Arktik bölgesinin (AZRF) sakini olan Severnaya Zvezda şirketi (Rus Enerji Şirketler Grubu'nun bir parçası), Dikson'un Yenisey terminalindeki kargo rıhtımının ilk aşamasının rıhtım duvarının inşaatını tamamladı Taimyr Yarımadası'ndaki liman. Bu, Doğu Kalkınma Bakanlığı'nın basın servisi tarafından bildirildi. Uzunluğu 129,4 metre olup, halihazırda iskelede sonradan gemilere kömür yüklenmesini sağlayacak gemi yükleme makinesinin montaj ve kurulumu devam etmektedir.

Kara Deniz'in Yenisey Körfezi kıyısında yeni bir deniz terminalinin inşası, Uzak Doğu ve Arktik Kalkınma Kurumu (KRDV) ile yapılan anlaşma kapsamında hayata geçirilen Syradasay kömür yatağının geliştirilmesi projesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Yeni kömür terminalinde bir kargo iskelesi, bir gemi yükleyicisi, karadaki tesisler ve boyunca bir konveyör hattının geçeceği bir bağlantı barajı yer alacak. Yeni terminal aynı zamanda Kuzey Denizi Rotası altyapısının da bir parçası olacak.

“Bugün liman altyapısının oluşturulması aşamalarından birinin tamamlanmasından bahsedebiliriz, ardından gemi yükleme makinesinin devreye alınması ve şu anda da teknolojik ekipmanların montajı ve kurulumu sürüyor. Önümüzdeki yaz başında onu kullanarak ürünleri yüklemeyi planlıyoruz. Aynı zamanda, kömürün terminal depo kompleksinden yükleme amacıyla taşınmasını sağlayacak konveyör hattının temellerinin döşenmesi çalışmaları tamamlanıyor ve karadaki yapıların mühendislik yerleşimi üzerinde çalışmalar sürüyor. Yenisey limanının toplam alanı 20 hektardan fazla olacak. Komplekste aynı zamanda gelişme potansiyeli olan 200 bin tona kadar kapasiteye sahip ürünlerin depolanmasına yönelik depolar da yer alacak” dedi Severnaya Zvezda LLC'nin genel müdür vekili Igor Ritikov.

Yenisey limanında saatte 3 bin ton kapasiteli radyal teleskopik gemi yükleyici, şu anda Rusya'nın Arktik bölgesindeki kömür terminallerinde kullanılanlar arasında en güçlülerinden biri olacak. Teleskopik çıkışı hesaba katan bom yarıçapı 69,5 m, hareket yayının yarıçapı 62 m'dir Toplamda, döner "ayaktan" "meme" ye kadar olan tesisatın uzunluğu 129,5 m'dir. Bu parametreler, 100 bin tona kadar taşıma kapasitesine sahip gemilere yükleme yaparken maksimum manevra kabiliyeti sağlayacaktır. Makinenin montaj ve kurulumunun 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

Syradasayskoye sahasının geliştirilmesine yönelik proje, Krasnoyarsk Bölgesi, Taimyrsky Dolgano-Nenets bölgesindeki Dikson köyünün 110 km güneydoğusunda Severnaya Zvezda şirketi (Rus Enerji Şirketler Grubu'nun bir parçası) tarafından uygulanıyor. Mevduatın kaynaklarının 5 milyar tondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Proje, bir kömür madeni, bir açık deniz kömür terminali, bir yol, bir rotasyon kampı, bir enerji santrali, bir havaalanı ve diğer tesislerin oluşturulmasını içeriyor. Proje kapsamında bugüne kadar 5,5 bin metrekareden fazla yerleşim alanına sahip rotasyonel kamp inşa edildi. Limandan kömür madenine kadar uzanan 56 km uzunluğundaki yolun inşaatının ilk teknolojik aşaması olan m'de dekapaj ve kömür madenciliği çalışmaları devam ediyor. Yeni madencilik ve nakliye ekipmanları satın alınıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER