© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Donanma için 4 Adet Çok Amaçlı Savaş Gemisinin Tedarikini Onayladı

Alman parlamentosu, Donanma için 4 adet çok amaçlı savaş gemisinin (MKS 180) tedarikini onayladı

Alman federal meclisinin açıklamasına göre Bundeswehr, 4 adet çok amaçlı savaş gemisi (MKS* 180) tedarik ediyor. Ayrıca Bundeswehr iki ek gemi alma opsiyonunu açık tutuyor. Açıklamaya göre, MKS çok amaçlı savaş gemisini hava savunması, su üstü savunma harbi(ASuW) ve su altı savunma harbi (ASW) kapsamında donatılacak. Su altı savunma harbine ise öncelik yüksek derecede önem verilecek.

MKS 180 ihalesinin kazananı olan Damen, en az dört MKS 180 tedarik etmek için Blohm + Voss ve Thales ile ortaklık kuruyor. İhalede bulunan Kiel Tersanesi önce şikayette bulundu. Daha sonra Lürssen ile varılan uzun vadeli iş birliği sorunları çözdü, şikayet geri çekildi. Kiel Tersanesi’nin itirazlarını geri çekmesi üzerine Damen’in ihalenin kazananı olduğu resmi olarak doğrulandı.

Proje yatırımının yaklaşık % 80’i katma değer olarak Almanya’da kalmaktadır. Gemiler büyük ölçüde Hamburg’daki Blohm + Voss’ta, kısmen Bremen, Kiel ve Wolgast dahil olmak üzere Almanya’daki diğer tersane konumlarında inşa edilecek. Bunun yanı sıra denizcilik, makine mühendisliği ve inşaat sektörlerinden yaklaşık 100 küçük ve orta ölçekli şirket üretime katılacak.

Projenin uygulanmasına yakında başlanacak. 2027-2031 yılları arasında yaklaşık 4.6 milyar euro tutarındaki dört fırkateyn teslim edilecek. 2032’den sonra iki fırkateyn tedarik etme seçeneği de mevcuttur.

MKS 180

Alman Donanması, MKS 180’i çok yönlü olarak tanımlamaktadır. MKS 180’in öncelikli görevleri şunlardır:

kendini savunma ve muharebe görevleri,

su üstü ve su altı deniz durumunun belirlenmesi,

deniz gözetleme, ambargo kontrolü, gemi zapt ve müsadere harekatı,

kriz durumlarında askeri tahliye,

ticari gemilere eskort görevi,

donanma görev gücü komutası.

MKS 180 Teknik Özellikler

yaklaşık 155 metre uzunluk

maksimum 9,000 ton deplasman

110 mürettebat, 70 yolcu kapasitesi

2 yıl görevde kalış süresi

küresel görev kabiliyeti

30 yıl hizmet ömrü

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER