© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

DP World, Çin'den Türkiye'ye araç Sevkiyatları Arttırıyo

Dünya çapındaki otomobil üreticileri ve satıcıları, araç taşıma gemilerindeki kapasite sıkıntısı ve Ro-Ro liman tesislerinde artan yığılmalarla karşı karşıya kalıyor. 

Türkiye'de Çin'in devlete ait otomobil üreticisi Chery Automotive ile birlikte çalışan DP World İnşaat, nakliyedeki gecikmelerin azaltılmasına yardımcı olmak için konteynırlarda arabaların nakliyesini mali açıdan daha uygun bir alternatif haline getiren yeni bir raf çözümü bulduğunu bildirdi.

DP World Europe CEO'su ve Genel Müdürü Rashid Abdulla, "Otomotiv endüstrisi son birkaç yılda dünya çapında ve Türkiye'de mikroçiplerden Ro-Ro kapasite eksikliklerine kadar önemli değişiklikler ve tedarik zinciri zorlukları yaşadı" dedi. "Ekibimizin bu zorlukları hafifletmeye yardımcı olan alternatif bir çözümü uygulayabilmesinden ve Chery Automotive'in Türkiye pazarına genişlemesinde önemli bir rol oynamamızdan gurur duyuyorum."

Çin, dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olarak ortaya çıktı, ancak üreticiler için en büyük zorluklardan biri, otomobilleri Çin'den küresel pazara çıkarmak. Niekki Asia, Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin (CAAM) Çin otomobil ihracatının 2023'ün ilk altı ayında yüzde 75 arttığına ilişkin verilerine atıfta bulunuyor. 2,14 milyondan fazla otomobil sevk eden Çin, lider ihracatçı olarak Japonya'yı geride bıraktı.

Araba taşıma işletmecileri talebi karşılamak için yeni gemiler inşa etmeye çalışırken nakliyeciler de arabalarını piyasaya sürmek için alternatifler arıyor. Ağustos ayında COSCO, dökme yük gemilerinde değişiklikler yaptığını ve arabaları dökme yük gemilerinin ambarlarına yüklemek için yeni bir raf sistemi kullandığını bildirdi. DP World, Türkiye'nin araç ithalatındaki önemli gecikme ve sıkışıklıklara çözüm bulmak amacıyla, araçların konteynerlere yüklenmesinde verimliliği artıran yeni bir raf tasarladığını bildirdi.

 

Türkiye araç pazarı, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) Haziran 2023'te satışlarda yıllık yüzde 37,5 artış olduğunu gösteren verilerle patlama yaşıyor. Türkiye'deki otomobil satışları 110.000 araçla yeni bir aylık rekor kırdı, ancak limanlarda sıkışıklık var uzun teslimat gecikmelerine ve hızla yükselen fiyatlara yol açıyor.

Özellikle yedek kapasiteye sahip olduğunu bildiren DP World İlaç için arabaları konteynerlere yüklemek doğal bir çözüm gibi görünüyor. Terminal şu ​​anda yılda yaklaşık 700.000 TEU elleçliyor ancak yıllık 1,15 milyon TEU kapasiteye sahip. Aynı anda 20.000 TEU'luk iki büyük konteyner gemisini taşıyabilecek alana sahip toplam dört bağlama yeri sunuyor. Ayrıca, Marmara'nın doğu yakasında, sanayi, çelik, otomotiv, madencilik ve teknik endüstrilere yakın, merkezi bir konuma sahiptir.

Ülkeye daha fazla otomobilin daha hızlı akmasını sağlamak için bu alternatif çözümü kullanan DP World, Çinli otomobil üreticisi Chery Automotive'in yeni SUV'larını konteynerlere koyarak 10.000 araç ithal etmeye başladığını bildirdi.

DP World ve Chery, arabaların konteynerlerde taşınmasının ekonomisini daha da artırmak için, her konteynere iki yerine üç SUV yükleyerek kapasiteyi artırmak amacıyla özel olarak tasarlanmış bir raf düzenlemesi uyguladı. Araçların taşıma maliyetlerini azaltır ve RoRo terminallerinde yığılmayı önler. Yarımca konteyner terminalinde bulunan 8 adet büyük vinç sayesinde konteynerler normal şekilde elleçlenebiliyor.

DP World Yarmca CEO'su Kris Adams, "Geleneksel olarak araç taşımayan Yarımca terminalimiz artık pazara giren yeni araçlar için önemli bir merkez haline geliyor" diyor. "Sunduğumuz yeni yenilikçi çözümler Chery Automotive'in kendisini bu pazarda ve komşu ülkelerde önemli bir tedarikçi olarak kurmasına yardımcı olacak."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER