© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

DP World, Kira Sözleşmesini 25 Yıl Daha Uzattı

DP World, Mozambik'in Maputo Limanı'nda Kira Sözleşmesini 25 Yıl Daha Uzattı

Mozambik, ülkenin ana Maputo Limanı'nın DP World ve Güney Afrika'daki Grindrod Ltd liderliğindeki operatör konsorsiyumuna kira kontratının 25 yıl daha uzatılmasını onayladı. Mozambik'in devlete ait demiryolu operatörünü de içeren grubun adı Maputo Limanı Kalkınma Topluluğu (MPDC).

Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, liman imtiyazının başlangıçta 2033 yılına kadar sürmesi planlanmıştı ancak liman altyapısının daha da genişletilmesine olanak sağlamak için artık 2058 yılında sona erecek.

Buna paralel olarak hükümet, limanın genişletilmesine yönelik 2 milyar dolarlık bir yatırım planını da onayladı. Yakın geçmişte Maputo Limanı, özellikle komşu Güney Afrika'daki liman ve demiryolu gecikmeleri nedeniyle kargo elleçlemesinde bir artış gördü.

Geçtiğimiz yıl, Maputo Limanı, 2022'ye göre %16'dan fazla artışla 31 milyon tonluk rekor bir kargo hacmi elleçledi. Bunun yaklaşık 25 milyon tonu, önemli bir kısmı krom madencilerinin bulunduğu Güney Afrika'dan gelen çeşitli cevher ihracatlarını oluşturdu. kömür ve manyetit Maputo Limanı'nı kullanmayı tercih ediyor.

Yeni imtiyaz anlaşmasına göre, limanın kapasitesinin mevcut 37 milyon tondan 2058 yılına kadar yıllık 54 milyon tona çıkarılması planlanıyor. Öncelik, Maputo'nun yanındaki Matola Kömür Terminali'nin yıllık 7,5 milyon tondan 18 milyon tona çıkarılması olacak. Limanın son master planına göre denizden 15 hektarlık alan kazanılarak ekstra depolama alanı da oluşturulacak.

Bu arada, yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 2058 yılına kadar dört kat artarak bir milyon adedin üzerine çıkacak.

Hükümet, Maputo Limanı imtiyaz alanının genişletilmesini 2022 yılında resmen onayladı. Buna 138 hektarlık ek bir alan dahil edildi ve böylece liman alanı 140 hektardan 278 hektara çıkarıldı.

Uzatılmış liman imtiyazı, Doğu Afrika Limanları'ndaki faaliyet alanını büyük ölçüde genişleten Dubai merkezli DP World için bir başka iyi haber olarak geliyor. Ekim ayında DP World, Dar es Salaam Limanı için 30 yıllık imtiyaz hakkını alarak Tanzanya hükümetiyle bir anlaşma imzaladı .

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER