© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Dünyada Bir İlk Olan Gemi Suya İndi

Dünyanın ilk tam otonom ve elektrikli kargo gemisi "Yara Birkeland" suya indi.

Norveç merkezli kimya şirketi Yara ile denizcilik teknolojisi şirketi Kongsberg arasındaki ortak girişim olan Yara Birkeland gemisi Norveç'te suya indi. Yara Birkeland, açılışının bir parçası olarak 18 Kasım'da Horten kasabasından yaklaşık 70 km uzaktaki başkent Oslo'ya kısa bir yolculuk yaptı ve ticari operasyonlarına başlamadan önce otonom bir kargo gemisi olarak sertifikalandırılması için çalışmalara başlanacak.

80 metre uzunluğundaki gemi, 6,8 mWh'lik bir pil takımıyla çalışıyor ve maksimum 15 knot (28 km/sa) hızda 3.200 tona kadar yük taşıyabiliyor. Geminin yılda 1.000 ton karbondioksidin atmosfere karışmasını engellemesi bekleniyor.

Amaç, gemiyi Yara'nın Prosgrunn'daki üretim tesisinden yakındaki kasabalara taşımacılık için kullanmak ve dizel motorlu taşımacılık ihtiyacını ortadan kaldırarak Azot Oksit (NOx) ve Karbondioksit (CO2) emisyonlarında önemli azalmalar sağlamaktı.

Gelecekte tamamen elektrikli otonom kargo gemilerinin sayısının artması ve böylece Yara Birkeland'ın rakiplerinin çoğalması muhtemel görünüyor.

2017 yılında sipariş edilen gemi, Romanya'daki Vard Braila Tersanesi'nde inşa edildi. Geminin 2020'de ilk seferini gerçekleştirmesi planlanmıştı ancak pandemi nedeniyle bu tarih ertelendi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER