© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Dünyanın En Büyük Buzdağı yola çıktı

Bilim insanları Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük buzdağının otuz yıldan uzun bir süre sonra ilk kez hareket ettiğini söyledi.

Hareket eden dünyanın en büyük buzdağı, Yaklaşık 4.000 kilometrekarelik (1.500 mil kare) A23a adı verilen Antarktika buzdağı, New York şehrinin kabaca üç katı büyüklüğündedir. 

1986 yılında Batı Antarktika'daki Filchner-Ronne Buz Rafı'nın buzdan ayrılmasından bu yana, bir zamanlar bir Sovyet araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan buzdağı, tabanı Weddell Denizi'nin tabanına sıkıştıktan sonra büyük ölçüde karaya oturdu. 

Artık değil. Son uydu görüntüleri, neredeyse bir trilyon metrik ton ağırlığındaki buzdağının, güçlü rüzgarlar ve akıntıların yardımıyla Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucundan hızla okyanusa sürüklendiğini ortaya koyuyor. 

İngiliz Antarktika Araştırması buzul bilimcisi Oliver Marsh, bu büyüklükte bir buzdağının hareket halindeyken görülmesinin nadir olduğunu, bu nedenle bilim adamlarının buzdağının yörüngesini yakından izleyeceğini söyledi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER