© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Dünyanın En Büyük Elektrikli Feribotu Denize İnmeye Hazırlanıyor

2.100 yolcuyu ve araçlarını taşıma kapasitesine sahip dünyanın en büyük elektrikli feribotunun önümüzdeki iki yıl içinde teslim edilmek üzere, Avustralya merkezli bir feribot üreticisi olan Incat Tasmania tarafından inşasına başlandı.

Revolution Design adlı bir firma tarafından tasarlanan ve Incat tarafından inşa edilen feribot, gemi gövdesinin altına yerleştirilmiş iki elektrik motoruyla (5 – 9,6 MW) çalıştırılması planlanmaktadır.

Bittiğinde dünyanın en büyüğü olacak feribot Buquebus firması tarafından işletilecek. Buquebus, feribotu Uruguay ve Arjantin arasında yolcu taşımak için kullanacak.

Deniz taşımacılığının her yıl yüksek miktarda karbondioksite sebebiyet verdiği ve bunun küresel olarak yaklaşık %3'e tekabül ettiği ifade edilmektedir. (Avrupa deniz trafiğinin neredeyse %12'sini oluşturduğu bildirilmektedir) Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) , inşa edilen yeni gemiler için CO2 emisyonlarını 2025 yılına kadar %30 oranında azaltmayı ve 2030 yılına kadar ortalama filo emisyonlarını %40 oranında düşürmeyi hedeflemektedir.

Norveç'teki tamamen elektrikli ilk feribotun maliyetleri %80 oranında düşürdüğü iddia edilmektedir. Ayrıca, Güney Danimarka'da faaliyet gösteren dünyanın en büyük elektrikli feribotu (Incat'tan önce) olduğunu iddia eden Ellen’ın, her yıl 2.000 tona varan CO2 emisyonu tasarrufu sağladığı bilinmektedir.

Elektrikli feribotlar ve gemiler, böylesine büyük bir geçişte çok önemli bir rol oynayabilir. Elektrikli feribotlar yalnızca çevreyi korumaya yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda işleticilerin maliyetlerini ciddi oranda azaltacağı değerlendirilmektedir.

 

 

 

https://denizcilik.uab.gov.tr/uploads/pages/aylik-yayinlar/dunya-denizciligindeki-son-gelismeler-bulteni-2023-1-63fdbeca5d1ad.pdf

 

 

 

 

 

HABER GÖNDER

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER