© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Dünyanın en büyük ve değerli savaş gemileri

Hem savaş hem de lojistik açısından çok önemli bir değere sahip kuvvet, deniz kuvvetleri... Ülkeler, özellikle 1900’lerin ortasına kadar büyük gemiler yapıyordu. İşte tarihin en büyük ve değerli savaş gemileri

HMS Victory

Listemize giren tek yelkenli gemi HMS Victory. Burada yer almasının sebebi ise çok ilginç. İngiliz donanmasının önemli bir gemisi olan HMS Victory 1737’de denize indirildi, 69 metre uzunluğundaydı. Yani o kadar da uzun bir gemi değildi. Ancak uzun olmaması büyük olmadığı anlamına gelmiyor. O dönemki en büyük yelkenli gemiydi.

4 ton altınla battı

HMS Victory’nin listeye girmesinin sebebi ise battığı anda yaşananlardı. 1744 yılında, 1000 denizci ile yola çıkan HMS Victory bir fırtınaya yakalanmıştı. Manş Denizi’ndeki fırtına neticesi HMS Victory 100 metre derinliğe batmıştı. Ambarında ise 1 milyar dolar değerinde 4 ton altınlarla beraber... 2000’li yıllarda denizin dibinden çıkarıldı ve sergileniyor.

Mikasa

Japon İmparatorluk Donanmasının en önemli zırhlılarından birisi de Mikasa’ydı. 1900 yılında denize indi, 132 metre uzunluğunda 15 bin tondu. Baya büyükmüş… Hız, savunma ve silahlanma arasındaki denge göz önünde bulundurulduğunda çok başarılı bir gemiydi.

2 gemi batırdı

Rus-Japon Savaşı sırasında oldukça başarılı işlere imza attı. Mikasa, 1904’te Sarı Deniz’de ve 1905’de Tsushima Boğazı’nda filo hareketlerinin merkezinde yer aldı. 2 savaş gemisini denizlerin dibine göndermeyi bildi.
 

USS Missouri (BB-63)

Diplomatik savaş denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri USS Missouri (BB-63)’dir. 270 metre uzunluğundaki gemide 2700 personel çalışıyordu. Adeta yüzen bir adaydı. 1944’ten 1992’ye kadar görevde kaldı. II. Dünya Savaşı’nda ve sonrası çok etkili bir gemiydi.
 
Savaşı bitirdi

İkinci Dünya Savaşı’nın bittiğini ilan eden Japonya'nın teslimiyet belgesinin imzalandığı gemi 1946’da İstanbul’a da gelmişti. Şimdilerde müze olarak kullanılıyor.
 
Yamato

Yine bir Japon gemisiyle karşı karşıyayız.  72 bin tonluk bir devdi kendisi. Disiplinli asker ve komutanlar onun devasa toplarını en etkin şekilde kullanılmasını sağlamıştır. 2 metreye varan zırhıyla yenilmez bir gemiydi.
O kadar güçlü bir gemiydi ki normal savaş gemileri onu batıramadı, 7 uçak gemisi saldırmış ve sonunda onu yenebilmişlerdir.
 
Bismarck

Nazi Almanyası’nın gurur duyduğu bir gemiydi Bismarck. 1939’da denizlere indiğinde dünyanın en büyük savaş gemisiydi. O kadar güçlü bir gemiydi ki İngilizler onu batırmadan rahat nefes alamayacaklarını biliyorlardı.
 
Sadece 9 gün savaştı

İngilizlerin yoğun saldırısı ile karşılaştı. Kuzey Atlantik’te karşı karşıya geldiler. İngilizler gemiye 3500 atış yapıp bunlardan 500’ünde isabet sağladılar. Ancak yine de batıramadılar. 1940’ta görevlendirme yapılan ve 27 Mayıs 1941'de batıncaya kadar sadece 9 gün savaşmış olan Bismark, düşmanın kendisini batırmasındansa kendi kendini batırarak daha onurlu bir sonu kendine layık gördü.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER