© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

En Büyük Siparişi Aldı

Samsung Heavy Industries, Katar'a bağlı LNG taşıyıcılarıyla şimdiye kadarki en büyük siparişini aldı

Güney Kore, ikinci büyük şirket olan Samsung Heavy Industries'in şirket tarihindeki en büyük siparişe imza attığını bildirerek gemi inşa sektöründe güçlü bir toparlanmaya dikkat çekiyor. Güney Kore'de şimdiye kadar verilen en büyük siparişe rakip olan yeni sipariş, şirketlerin 2024'e güçlü bir başlangıç ​​yaptıklarını ve finansal sonuçlarında iyileşme rapor ettikleri bir dönemde geldi.

SHI, her biri 170.400 metreküp kapasiteli 15 yeni LNG taşıyıcısı için sipariş imzaladı. Şirket, siparişin Ekim 2028'e kadar teslim edileceğini ve önümüzdeki beş yıl boyunca istikrarlı bir şekilde çalışacağını vurguladı. Her ne kadar alıcının yalnızca "Orta Doğulu armatör" olduğunu söyleyerek resmi olarak onaylamasalar da, anlaşma, QatarEnergy tarafından yürütülen devam eden genişleme programının bir parçası. SHI'nin Ekim 2023'ten bu yana, QatarEnergy'nin 2020 slot rezervasyonuna dayalı olarak siparişin şartlarını müzakere ettiği bildirildi.

Yeni sözleşmenin değeri, SHI'nin Temmuz 2023'te Evergreen'den 16 metanol yakıtlı konteyner gemisi için aldığı ve yaklaşık 3 milyar dolar değerindeki önceki en büyük siparişini aşarak yaklaşık 3,4 milyar dolar değerinde. Güney Koreli gemi yapımcıları tarafından şimdiye kadar alınan en büyük sipariş, Ekim 2023'te 3,9 milyar dolar değerindeki 17 LNG taşıyıcısı için HD Hyundai'ye verildi ve HD Hyundai'ye 2029'a kadar iş sağlayacak.

Siparişin SHI tarafından kapatılması, QatarEnergy'nin yeni Kuzey Sahası'nın geliştirilmesine bağlı uzun vadeli genişleme programında bir sonraki adımdı. Programın ilk aşamasında QatarEnergy, 60 LNG taşıyıcı siparişi ile ilişkilendirildi. İkinci aşama, HD Hyundai tarafından inşa edilecek 17 gemiyle başladı ve bunu Ocak ayında Çin'de inşa edilecek dünyanın en büyük altı LNG taşıyıcısının siparişiyle takip etti. Hanwha Ocean'ın 15 gemiyi de içerecek bir sonraki siparişini tamamladığına inanılıyor. Kore'deki söylentiler bu siparişin Mart ayına kadar kesinleşeceği yönünde.

SHI, yeni siparişle birlikte 2024 yılının ilk haftalarında 3,7 milyar dolar değerinde 17 gemi rezervasyonu yaptığını, bunun da 2023 sipariş defterinin neredeyse yarısına denk geldiğinin altını çiziyor. yıllık hedefi. Buna rağmen şirket yetkilileri, şu anda 90 LNG taşıyıcısından oluşan bir birikime sahip olduklarının altını çiziyor.

Rakip HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering, operasyonunun 2024'e daha da güçlü bir başlangıç ​​yapacağını bildiriyor ve bu da şirketin bu yıl için tahminini yükseltmesine neden olabilir. Yılın ilk haftalarında gemi inşa holding şirketi, üç gemi yapımcısının yıllık tahmininin üçte birini rezerve ettiğini bildirdi. Yıllık hedef 13,5 milyar dolar olarak belirlenen toplam değeri 4,65 milyar dolar olan 38 gemiyle sözleşme imzaladılar. 

Holding şirketi, ekonomik kaygılar ve denizcilik sektörünün görünümü nedeniyle 2024 tahminini 2023'e göre düşürmüştü. Geçen yıl şirketin hedefi 15,7 milyar dolardı, ancak sektörün gücü sayesinde yılı, QatarEnergy mega siparişi de dahil olmak üzere 22,3 milyar dolarlık siparişlerle kapattılar. 

HD KSOE, büyük amonyak taşıyıcılarına yönelik yeni segmentin 2024'teki büyümesine katkıda bulunduğunun altını çiziyor. Şirket, 2021'den bu yana küresel pazarın yüzde 56'sını oluşturan LPG ve amonyak da dahil olmak üzere 74 büyük gaz taşıyıcısı için sipariş aldı. Ocak ayından bu yana şirket 11 amonyak taşıyıcısı için sipariş aldı. 

Piyasanın gücü, KSOE'nin 2023 yılının tamamında kâr elde etmesine izin verdi. Şirket bugün, 2022'de 222 milyon doların üzerinde zarara karşın yıl için 109 milyon dolar net kâr elde ettiğini bildirdi. Tüm yıl gelirleri arttı yüzde 23'ten fazla. 

Güçlü yıla rağmen KSOE dördüncü çeyrekte 67 milyon dolarlık net zarar bildirdi. Ancak şirketin işletme kârı 121 milyon dolar ve satışlarda yüzde 21'den fazla artış elde edildi. KSOE, üç tersanenin ve diğer faaliyet gösteren şirketlerin holding şirketidir. Ancak tersanelerden biri olan HD Hyundai Heavy Industries dördüncü çeyrekte kar bildirdi. 2023'ün 4. çeyreğindeki 121 milyon dolarlık zarara karşın, çeyrekte 23 milyon dolarlık net gelir elde etti. Tersanenin işletme karı, gelirlerdeki yüzde 27'lik artışla yüzde 500'den fazla arttı.

Samsung Heavy Industries, operasyonları için iyileşen mali tablonun altını çizdi ve sektör, "sipariş seçiminde karlılığa yönelimin ivme kazanacağını" öngördü. Yılın başında basında çıkan haberlerde, Hanwha Ocean'ın daha kârlı pazar segmentlerine odaklanmak için gelecekteki konteyner gemisi siparişlerini durdurduğu ileri sürülmüştü ancak şirket bu haberleri yalanladı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER