© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Ernest Shackleton'ın Gemisini Buluyor

Bilim adamları ve arkeologlardan oluşan bir ekip, 100 yıldan daha uzun bir süre önce Antarktika'da kaybolan kaşif Sir Ernest Shackleton'ın Endurance gemisini bulmak için bir girişim başlattı.

Weddell Sea Expedition, Kasım 1915'te batan ünlü geminin kalıntılarını bulmak için Özerk Sualtı Araçlarını kullanacak. Shackleton'ın talihsiz keşfi Antarktika'nın kara geçişini yapmayı planlamıştı.

Weddell Denizi'nin donmuş atıklarında , 28 ekip üyesi , geminin filikalarını Antarktika yakınlarındaki Fil Adası'na ulaşmak için kullanmadan önce beş ay boyunca buz kütlelerinde hayatta kaldı . Oradan, Shackleton ve beş yoldaş Güney Atlantik adası Güney Georgia adasında bir cankurtaranda 800 mil yol kat etti ve Endurance'ın kalan mürettebatının Fil Adası'ndan kurtarılmasını sağladı. Geminin mürettebatının hayatta kalması ve kurtarılması, insan dayanıklılığının inanılmaz bir başarısı olarak kabul edilir.

Kaptan Frank Worsley, ayrılmadan ve buzun altına inmeden önce geminin son koordinatlarını dikkatlice kaydetti. Bu bilgi ile donanmış olan SA Agulhas II araştırma gemisindeki Weddell Sea Expedition üyeleri, Dayanıklılık'ın son dinlenme yerini bulmak için uçağı buz altında gönderecek.

Keşif gezisi geçtiğimiz günlerde , A68 adlı büyük bir buzdağının buz kütlesini kırdığı 2017'de manşetlere çıkan Larsen C buzu bilimsel araştırmayı tamamladı . Buzdağı, Delaware'nin büyüklüğüdür.

Gezinin baş bilim adamı ve Cambridge Üniversitesi Scott Polar yöneticisi Profesör Julian Dowdeswell, “Larsen C Buz rafı ve devasa A68 buzdağının çevresindeki az bilinen bölgenin glasyolojisi, oşinografi, biyoloji ve jeolojisi hakkında detaylı gözlemleriyoruz” dedi. Araştırma Enstitüsü'nde yapılan açıklamada “Bu verilerin analizi, daha genel olarak buz tabakası stabilitesi üzerindeki etkileri ile, Larsen C'nin çağdaş istikrarını ve geçmişteki davranışını daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.” denildi. Uzmanlar enkaz bölgesinde ne bulabileceklerini merak ediyorlar.


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER