© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

EVyap lİmanına 1.5 mİlyar dolarlık yeni teklİf

Türkiye'nin dördüncü büyük özel limanı olan Evyap limanı ile DP World daha önce anlaşmış olup rekabet kurulu kararı beklenirken, yeni alıcı ortaya çıktı.

DP World, Türkiye'nin Evyap Grubu ile, Dubai merkezli terminal operatörünün İzmit Körfezi'ndeki Evyap Limanı'nı (Evyapport) devralacağı stratejik bir sermaye ortaklığı kurdu. Düzenleyici onaylara tabi olan işlemde, DP World, Yarımca limanındaki konteyner terminalinin %42'si karşılığında Evyap limanının %58'ine sahip olacak.  Ancak rekabet kuulundan olumlu sonuç çıkmayacağını bekleyen yabancı bir grup, Evyap limanına teni bir teklifle bulunmak üzere bekliyor. alınan bşlgilere göre bu yeni talip Evyap limanına  bir buuk milyar dolar vemeye hazır, ve reekabet kurlundan çıkacak kararı bekliyor

Daha önce ne olmuştu?

DP World, Türkiye'nin Evyap Grubu ile, Dubai merkezli terminal operatörünün İzmit Körfezi'ndeki Evyap Limanı'nı (Evyapport) devralacağı stratejik bir sermaye ortaklığı kurdu.

Düzenleyici onaylara tabi olan işlemde, DP World, Yarımca limanındaki konteyner terminalinin %42'si karşılığında Evyap limanının %58'ine sahip olacak. 

2003 yılında kurulan Evyapport, yıllık 855.000 teu kapasiteli konteyner terminali, tank terminali, proje bazlı ve genel kargo terminali ile 265.000 m2 alan üzerinde Türkiye'nin dördüncü büyük özel limanıdır. 

DP World, Yarımca konteyner terminalini 2016 yılında açtı. Yıllık 700.000 teu elleçliyor ve 1,15 milyon teu kapasiteye sahip. Bu yılın başında Yarımca, Türkiye'de uzaktan kumandalı elektrikli vinçleri faaliyetlerine entegre eden ilk liman oldu. 

İkili, özsermaye ortaklığının, konteyner limanı tesislerinin iyileştirilmesine ve önemli Marmara geçiş pazarındaki verimliliğin artırılmasına odaklanarak ticaret altyapısını güçlendirmeyi ve büyütmeyi amaçladığını söyledi.

DP World yaptığı açıklamada, "İşbirliği üretkenliği artırmayı, geri dönüş sürelerini kısaltmayı, güvenliği sağlamayı ve Türk ticaretine fayda sağlayacak hizmet tekliflerini genişletmeyi amaçlıyor." diye açıklamalarda bulunmuştu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER