© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Exxon Valdez Tanker Kazası...

Alaska kıyıları 24 Mart 1989 yılında, dünyanın en büyük petrol felaketlerinden birine sahne olmuştu.

Exxon Shipping Company'ye ait bir petrol tankeri 'Exxon Valdez', yaklaşık 40 bin ton petrolü denize sızdırdıktan sonra, Prens William Koyu’nda karaya oturmuştu.

Şirket yetkilileri ve tanker personeli kazaya neden olduğu iddia edilen kaptanın, yıllarca sarhoş olmadığını savunmak zorunda kalmışlardı. Exxon Valdez tankeri, o yıllarda denize bulaştırdığı petrolle ve doğaya verdiği zararla, insan eliyle gerçekleşmiş dünyanın en büyük çevre felaketi olarak tarihe geçmişti.Bölgedeki doğal yaşam bundan yoğun şekilde etkilenmiş; Kazanın ardından, 100.000 - 250.000 deniz kuşunun, en az 2.800 su samurunun, 300 fok, 247 kartal ve 22 balinanın telef olup öldüğü rapor edilmişti. Balık ve somonları ise sayabilmek mümkün olamadı... 2010 yılında bile halen civardaki kum ve topraktan petrol çıkmaya devam ediyordu...

Ve yine o yıllarda, tıpkı bugünlerde olduğu gibi felaketzedelere tazminat sözü verilmişti. Greenpeace üyesi Cindy Baxter; “ Bu davayı alacak avukat henüz doğmadı. Exxon, felaketin ardından, tazminatı adli aşamalarla aşağıya çekti. Başlangıçta 5 milyar dolar olan tazminat tutarı 500 milyon dolara indirildi. Tazminatnı bekleyen pek çok insan bugün artık yaşamıyor. Petrolü arındırma çalışmalarına katılan işçiler de büyük zarar gördü. Birçoğu, Exxon Valdez tankerinin batığındaki kimyasal maddeler nedeniyle hastalandı” diyerek, verilen sözlerle gerçeğin hiçbir zaman uyuşmadığını belirtmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER