© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Fare İstilası Kivi Sevkiyatını Erteledi

Kargo sahibi Zespri International'a göre, bir gemi dolusu Yeni Zelanda kivisini, geminin ambarlarındaki fare istilası nedeniyle yok edilmek zorunda kalacak.

Zespri, 2024 sezonunda Avrupa'ya ilk sevkiyatının farelerin keşfi nedeniyle geciktiğini söyledi. Zararlılar Belçika'nın Zeebrugge kentinde standart bir temizleme süreci sırasında bulundu.

İsimsiz gemide istilanın tespit edilmesinin ardından şirket, denetimler devam ederken meyveyi karantinaya alma kararı aldığını söyledi. Etkilenen tüm meyvelerin bir kenara bırakılması ve imha edilmesi gerekecektir. 

Zespri, meyve kalitesini son derece ciddiye aldığını ve hem şirket hem de düzenleyici makamların meyvenin iyi durumda olduğundan emin olmadığı sürece hiçbir meyvenin piyasaya sürülmeyeceğine dair güvence verdiğini söylüyor. Raporlar, 2024 sezonunda Avrupa pazarına yapılan ilk sefer olan kiralık gemide yaklaşık 1,2 milyon tepsi SunGold kivi bulunduğunu gösteriyor. Bu, şirketin bu yıl beklenen hasadının yaklaşık yüzde 0,5'ini temsil ediyor. 

“Yalnızca en yüksek kalitede meyve sunma ve insanların güvendiği bir marka oluşturma konusunda 20 yılı aşkın süredir kanıtlanmış bir geçmişimiz var ve bundan taviz vermeyeceğiz. Zespri Operasyon Direktörü Jason Te Brake, 20 yılı aşkın süredir ilk kez bu sorunla karşılaşıyoruz" dedi.

Şirketin, istilanın nedenini anlamak ve tekrarını önlemek için nakliye şirketi ve sigortacılarla birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi. 

Farelerin keşfinin ardından Zespri, Avrupa'da sezonun başlangıcını bir hafta erteledi ve ikinci bir kiralık gemi Cumartesi günü Zeebrugge'ye varacak. Bu sevkiyat aynı zamanda piyasaya sürülmeden önce bir inceleme sürecinden geçecek.

Yüzde 100 kivi yetiştiricilerine ait olan ve neredeyse tüm Yeni Zelanda kivilerini ihraç etme konusunda yasal hakka sahip olan Zespri, 2024'te bereketli bir ihracat sezonu öngörüyor. Yaklaşık 695.000 tonluk taşıma için sıralanmış 63 charter gemisi var (geçen yıl 51 charter gemiden bu sayı arttı)

Şirket, meyvelerin ambarlarda (konteynersiz) depolandığı geleneksel soğutmalı gemileri kullanıyor. Sezonda Kuzey Avrupa'ya üç, Akdeniz'e 14, Kuzey Amerika'nın Batı Kıyısı'na dört ve Asya'ya 42 servis yer alıyor ve geri kalan hacim konteyner servisleri kullanılarak gönderilecek.

2023 mali yılı boyunca Zespri, Yeni Zelanda'nın önde gelen bahçecilik ihracatı olan meyvenin ihracatından 2,5 milyar ABD doları tutarında küresel işletme geliri elde etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER