© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Filo Büyümesi Üzerine Analiz 2018-19

Nisan 2018 ve Mart 2019 arasındaki dönem, dünya genelinde borsadaki nakliye şirketlerinin filo büyümesinde önemli bir artışa şahit oldu. Bu analiz Geçtiğimiz 12 ayda, toplamda 5 milyar dolar değerinde filo değeri artışı görülmüş beş nakliye şirketi üzerinde yapılan bir analiz.

Nakliye için iyi bir yıl oldu mu?

Nakliye kapasitesi olarak zorlu bir yıl daha yaşandı ve ortaya çıkan gemi fazlalığı spot ve vadeli piyasa oranlarını ağırlıklandırmaya devam etti.Bununla birlikte olumlu sonuçlar da ortaya çıkmakta denizcilik piyasalarında kalmaya muktedir olanları ödüllendirecek birkaç uzun vadeli trend gelişmektedir.

Küresel ekonomi için iyi bir yıl mı geçti?

ABD ve Çin ticaret anlaşmazlığı etrafındaki korkulara rağmen, dünyanın dört bir yanındaki malların nakliyesi şaşırtıcı bir şekilde direnç göstermektedir. Bugüne kadar, Çin'deki bir hayvansal hastalık salgını sonrasında tahrip talep nedeniyle zaten rüzgarla karşı karşıya olan pazar ABD soya ihracatını önemli ölçüde cezalandırdı.Capesize oranının çok azaldığı, ancak bunu etkileyen faktörlerin çoğu demir cevheri tedarik zincirindeki ihracat bozulmalarından ve elektrik üretimi için kömür bağımlılığının azalmasından kaynaklanıyor.

Diğer Kuru Yük segmentleri taşıyabilecekleri daha fazla kargo sayısı nedeniyle dayanıklılık gösterdi ve Supramax gemileri gibi daha küçük gemi türleri şimdi Capesize gemilerinin oranının iki katından fazla kazanıyor. VesselsValue (VV), büyük altı gemiye kıyasla altı ay boyunca küçük Kuru Yük gemileri konusundaki iyimserliğini açıkça belirtti.

Peki bu yıl ki kazananlar

Star Bulk Carriers, GasLog Ltd, Euronav, Transocean Inc ve Costamare, VV filo pazarında büyük bir büyüme kaydetti. Piyasalardaki normal eğilim, katılımcıların veya hayatta kalanların, daha küçük geçici oyuncularayer bırakırken düşüş döngüsündeki pazar payını kilitlemelerini sağlamak içindir. Piyasalar bir kez iyileştiğinde, büyük pazar payına sahip olanlara büyük bir ödül verilecektir.

2018/2019 Transocean Inc çimentoyu halka açık en büyük nakliye şirketi olarak gördü. Bunun bir kısmı, iki sert çevre yarı-suya daldırma kabı ve dokuz adet ultra derin deniz yüksekliğine sahip sondaj matkaplarının yanı sıra şu an yapım aşamasında olan iki tane daha ile birlikte George Economou'nun Ocean Rig'unu devralmasıdır. Toplam nakit ve hisse senedi işlemleri yaklaşık 2,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu, ultra derin su pazarının iyileşmesi olduğuna inandıklarından yararlanmak için Transocean Inc tarafından yapılan stratejik bir satın alma oldu.

Euronav’ın Gener8’i satın alması, büyük bir borsa şirketinin karşı konjonktürel bir piyasa oyunu yapma gücünün harika bir örneği. Bu, Euronav'un ​​VLCC pazarındaki pazar payını önemli ölçüde arttırdı.

2018 yılında ikinci el gemilerin en büyük alıcısı Yunan şirketi Star Bulk Carriers'dir. 2018 işlemlerine dahil olan gemiler, satış gününde 1 milyar USD'nin hemen altında değerlendi. Star Bulk, çeşitli kaynaklardan gemiler satın aldı: ER Schiffahrt'tan altı Capesize Bulkers, ER Schiffahrt'tan bir parça pay ve kısmi anlaşma, 145 milyon ABD Doları nakit artı 13.7 milyon hisse ile 15 Songa Bulk'tan daha fazla, 3.4 milyon hisse karşılığında Oceanbulk'tan üç Capesize, Augustea Group'tan 6 Panamax ve Post Panamaxes Borçlanma ve hisse senetleri ile ABY Group Holding'den bir diğer altı yılın başındaki bir başka borç bölümünde ise hisse senetleri anlaşması.

Önümüzdeki yıl armatörler için mağazada neler var?

Nakit akışı oynaklığı her zaman bir konudur. Yatırım fonları sık sık bu pazarları portföylerine daha fazla potansiyel eklemeye çalışır, ancak asıl sorun, nakliyenin kar elde etmek için sabır gerektirmesidir ve birçok piyasa katılımcısının yatırım zaman çizelgesinde çok kısa bir geri dönüşü vardır.

Gelecek yıl daha fazla konsolidasyon ve daha fazla birleşme getirecek. Geç piyasa koşullarına rağmen, Offshore sahipleri Singapur Borsalarında listelenen kamu sahiplerinin başında geliyor.

Mevcut VV filosu değerlerini 2018 Nisan ayına göre karşılaştırırken, üst düzey sahiplerinin tonajda dökülmesinin bir sonucu olarak düşüşler görüyoruz. Açık deniz hala ABD, Norveç ve Singapur borsalarında en üst sıralarda yer alan borsalar üzerinde hala büyük bir endüstridir ve çoğu piyasa oyuncusu için koşulların en kötüsünün bizi yukarı doğru yöne çevirdiğine inandığını belirtmekte fayda vardır.

Petrol fiyatı 2018'de geç saatlere kadar yükselmiş ve bazı olumlu işaretler göstermiş olsa da, Offshore pazarının bir iyileşme gerçekleşmesi için konsolidasyon ve reform yönünde daha fazla adım atması gerekecektir. Bu şirketlerden bazılarının önümüzdeki yıl birleşip birleşmeyeceğini görmek ilginç olacak.


 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER