© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Fransa ve AB'den İran'a “ Tankerleri Serbest Bırak” Çağrısı

İran, Amerika'nın İran petrolü taşıyan bir tankere Yunanistan kıyılarında el koymasının ardından Atina'ya karşı "cezai hamlede" bulunacağı uyarısı yaptıktan kısa süre sonra Basra Körfezi'nde iki Yunan tankerine el koydu. Fransa ve Avrupa Birliği, Yunan tankerlerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İran'ı mürettebatı ve iki tankeri derhal serbest bırakmaya çağırdı. İran'ın eylemlerini "uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendiren Fransa, İran Devrim Muhafızlarının eylemlerini derhal durdurması ve gemilerin hareket etmesine izin vermesi gerektiğini söyledi. Bu açıklama, AB sözcüsü Peter Stano'nun İran'ın eylemlerini "kabul edilemez" olarak nitelendirmesi ve AB'nin "konuyu takip ettiğini" söylemesinin ardından geldi.

İran Dışişleri Bakanı, Twitter'da yaptığı açıklamada, ABD'nin ham petrolü ele geçirme eylemlerine atıfta bulunarak, “Yunanistan ile ilişkilerimiz, üçüncü bir tarafın emriyle son derece dar görüşlü yanlış hesaplamalarla sekteye uğramamalıdır” dedi.

İran Limanlar ve Denizcilik Örgütü ise, Devrim Muhafızları Ordusu'nun Körfez'de el koyduğu iki Yunan petrol tankerinin mürettebatının gözaltına alınmadığını ve sağlık durumlarının tamamen iyi olduğunu açıkladı.

Gözaltına alınan iki tankerden biri olan Prudent Warrior'ın işletmecisi Polembros Shipping, 30 Mayıs'ta kısa bir açıklama yaparak, bugün erken saatlerde geminin kaptanı ve mürettebat üyeleriyle temas halinde olduğunu söyledi. Şirketle iletişim kurmayı başardıklarını ve sağlıklarının iyi olduğunu ve iyi muamele gördüklerini söylediler.

Yunanistan Denizcilik Bakanlığı, artan gerilimlere ve daha fazla tehdide karşı Yunan gemilerini İran sularından uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu. Yunan gemilerine Basra Körfezi'ne gitmemeleri emrini vermekten geri kalırken, birkaç Yunan deniziclik şirketi bakanlıktan ek rehberlik istediklerini bildirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER