© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Gemiye drone saldırısı

Cumartesi günü Batı Hindistan eyaleti Gujarat açıklarında bir kargo gemisine drone saldırdı

BBC'nin haberine göre, Deniz güvenlik firması Ambrey'e göre Liberya bayraklı kimyasal ürün tankeri İsrail'e bağlıydı ve Suudi Arabistan'dan Hindistan'a doğru gidiyordu. Saldırı, gemide yangının söndürülmesine yol açtı, ancak yaklaşık 20 mürettebattan hiçbiri zarar görmedi.

Bu, İran destekli Husi isyancıların Kızıldeniz'deki gemilere düzenlediği bir dizi insansız hava aracı ve roket saldırısının ardından geldi

ABD'li yetkililere göre, Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden grup, 10 gemiye 100'den fazla insansız hava aracı ve füze saldırısıgerçekleştirdi. Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'i hedef aldığını iddia ediyor.

Birçok büyük küresel nakliye grubu, artan saldırı riski nedeniyle Kızıldeniz'deki faaliyetlerini askıya aldı.

Ancak Cumartesi günü Hindistan yakınlarındaki saldırının arkasında kimin olduğu henüz belli değil.

İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları'na (UKMTO) göre olay, Veraval şehrinin 200 deniz mili (370 km) güneybatısında gerçekleşti.

Hint medyasında ham petrol taşıyan MV Chem Pluto olarak tanımlanan tankerde yapısal hasar meydana geldi ve gemiye su alındı.

Ambrey, Kızıldeniz'den bu kadar uzakta türünün ilk örneği olan olayın, firmanın İran dronları için "yüksek tehdit alanı" olarak değerlendirdiği bir bölgeye düştüğünü söyledi.

Hindistan donanması yardım sunmak için bir uçak ve savaş gemisi gönderdi.

Cumartesi günü erken saatlerde ABD, İran'ı Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik operasyonların planlanmasına "derinden müdahil" olmakla suçlamıştı.

Ulusal güvenlik sözcüsü Adrienne Watson, bunun "İran'ın uzun vadeli maddi desteği ve Husilerin bölgedeki istikrarı bozucu eylemlerine teşvik etmesiyle tutarlı" olduğunu söyledi.

Daha sonra İran Devrim Muhafızları'ndan bir komutan, "Amerika ve müttefikleri Gazze'de suç işlemeye devam ederse" Kızıldeniz dışındaki su yollarının kapatılmasına zorlanılacağı konusunda uyardı.

Tuğgeneral Muhammed Rıza Naqdi, bunların Akdeniz ve Cebelitarık Boğazı'nı içerebileceğini söyledi ancak bunun nasıl olacağına dair herhangi bir ayrıntı vermedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER