© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Hindistan’ın Yerli Uçak Gemisi 2021’de Deniz Testlerine Başlıyor

Hindistan’ın uzun zamandır beklenen yerli uçak gemisi INS Vikrant son deniz testlerine hazırlanıyor.

Hindistan’ın ilk uçak gemisi olan ve 1997’de hizmet dışı bırakılan gemiden ismini alan INS Vikrant, Hindistan Donanması’nın Yerli Uçak Gemisi-1 (IAC-1) geliştirme projesi kapsamında, liman testlerini başarıyla tamamladı. Geminin, bir sonraki aşamaya yani son deniz testlerine geçmeye hazır olduğu ve 2021’in başlarından itibaren sistem ve ekipman testlerine başlayacağı belirtildi. Bahse konu deniz testlerinden önce Eylül 2020’de başlayan havuz testleri ile birlikte geminin tahrik, elektrik ve şaft sistemleri kontrol edildi.

Testlerinden tamamlanmasından sonra Vikrant’ın operasyonel hale getirilmesi ve mürettebatın eğitilmesi için kabiliyetler ve teçhizat açısından, yaklaşık bir yıl sürecek olan deniz testlerine 2021’in başlarında başlanacak. Deniz testlerinin ise 2021 sonu ile 2022 başlarında tamamlanması planlanıyor. Testler kapsamında INS Vikrant’a konuşlandırılacak uçaklar ve muharebe grubu ek testlerden geçirilecek.

İkinci uçak gemisinin Hindistan’ın özellikle Güney Çin Denizi’ndeki gücünü arttırırken, savunma kabiliyetlerini de önemli ölçüde geliştireceği ifade edilmektedir. Hindistan’a bölgesel üstünlüğünü koruması için üçüncü bir uçak gemisi daha önerilmektedir. Ancak, üçüncü geminin operasyonel hale gelmesinin yaklaşık yirmi yıl süreceği de belirtilmektedir.

INS Vikrant şu anda Cochin Tersanesi tarafından inşa faaliyetleri tamamlanmış ve testleri devam eden uçak gemisidir. Geminin, yetkililerin planladığı çizelge ve COVID-19 salgınının yarattığı gecikmeler baz alındığında 2021 yılında donanmaya teslim edilmesinin zor olduğu ifade edilerek 2022 yılında hizmete alınması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER