© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Hint Okyanusu Yüksek Riskli Bölgesi Kaldırılıyor

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), 1 Ocak 2023 itibariyle Hint Okyanusu Yüksek Riskli Bölgesi'nin (High Risk Area) kaldırılmasına karar verildiğini duyurdu.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), 1 Ocak 2023 itibariyle Hint Okyanusu Yüksek Riskli Bölgesi'nin (High Risk Area) kaldırılmasına karar verildiğini duyurdu. 

AB Deniz Görev Gücü’nün istatistiklerine göre 2010-2011 yıllarında Somalili korsanlar tarafından neredeyse her gün bir ticaret gemisine karşı deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemi gerçekleştirilmiştir. Söz konusu bu iki yılda 415 saldırı ve yaklaşık 80 kaçırma olayı yaşanmıştır. Deniz endüstrisi bu durumun deniz ticaretinin emniyeti ve güvenliği için ciddi bir sorun yarattığı kanaatine vararak 2010 yılında Somali’de korsanlık tehdidinin zirve yaptığı bir dönemde Hint Okyanusu Yüksek Riskli Bölgesi (HRA) kurulmuştur.

Özel silahlı güvenlik görevlilerinin kullanımının artırılması, uluslararası koalisyonlar ve özel iş birlikleri gibi korsanlıkla mücadele çabaları sayesinde, HRA bölgesindeki deniz haydutluğu olaylarının sayısı ciddi oranda azalmıştır. Bu bölgede deniz haydutluğu ve silahlı soygunla mücadelenin sonucu olarak 2018’den beri ticari gemilere hiçbir korsan saldırısının olmadığı gözlemlenmiştir.

Denizcilik sektörünün önemli kuruluşlarından Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO), Uluslararası Deniz Müteahhitleri Birliği (IMCA), Uluslararası Kuru Yük Armatörleri Birliği (INTERCARGO), Uluslararası Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği (INTERTANKO) ve Petrol Şirketleri Uluslararası Deniz Forumu (OCIMF) Hint Okyanusu bölgesindeki deniz haydutluğu tehdidindeki önemli azalmanın ardından, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) Deniz Emniyeti Komitesi'nin 31 Ekim 2022’de başlaması planlanan bir sonraki toplantısında değerlendirilmek üzere 22 Ağustos 2022 tarihinde bir bildirimde bulunmuştur.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası’nın (ICS) resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada; Hint Okyanusu'ndaki HRA’nın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle kaldırılmasına karar verildiği duyurulmuştur.

Yapılan açıklamada denizlerin güvenliği için askeri, siyasi, sivil toplum ve denizcilik endüstrisinin verdiği mücadelenin yanı sıra En İyi Yönetim Uygulamaları (BMP) rehberliğinde çıkarılan tedbirlerle Hint Okyanusu'ndaki deniz haydutluğu ve silahlı soygun tehdidinin azaltılması sonucu gemilerin Afrika Boynuzu bölgesinde daha güvenli faaliyet gösterebilecekleri belirtilmiş ve 1 Ocak 2023 itibariyle HRA’nın kaldırılacağı paylaşılmıştır. HRA kaldırıldıktan sonra da bu bölgede ticaret yapan gemilerin En İyi Yönetim Uygulamaları 5 (BMP5) prosedürleriyle kalan güvenlik tehditlerinin sunduğu riskleri azaltmak için her sefere uygun tehdit ve risk değerlendirilmesinin yapılmasına devam edilmesi gerektiği ve bu süreçte denizcilik endüstrisinin destek olmaya devam edeceği paylaşılmıştır.

Denizcilik endüstrisi, ilerleyen süreçte de deniz güvenliği tehditlerini izlemeye ve tavsiyelerde bulunmaya devam ederek güvenli geçişe destek olacağını belirtip ayrıca denizcileri Gönüllü Raporlama Alanını (VRA) destekleyen kuruluşlardan gelen deniz güvenliği bilgilerini dikkate almaları konusunda uyarmıştır. Ayrıca kaldırılan alanın Birleşik Krallık Hidrografi Ofisi tarafından yayınlanan(UKHO) Q6099 grafiğinde Yüksek Riskli Alan olarak gösterildiği, Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları Kurumu (UKMTO) tarafından yönetilen Gönüllü Raporlama Alanının değişmediği belirtilmiştir.

Açıklamanın sonunda bildiride bulunan kuruluşlar, yıllarca süren mücadelede küresel ticaret ve operasyonların güvenli bir şekilde  sürdürülmesinde hizmet veren herkese teşekkür ederken tehdit ve risk değerlendirmelerinin yapılmaya devam edilmesi gerektiği ve genellikle karmaşık ve potansiyel olarak tehdit edici bir ortamda sunulan riskleri azaltmaya devam etmek için en iyi yönetim uygulamalarının izlenerek bölgede kontrollere devam edileceği paylaşılmıştır. Hint Okyanusu Yüksek Riskli Bölgesi’nin kaldırılması, bölgede ticaret yapanlar açısından sigorta primlerinin azalacak olmasından dolayı faydalı olacağı öngörülmektedir.

Taşıyanların ve taşıtanların kendi aralarında ve sigortacılarla yapacağı 1 Ocak 2023 tarihinden sonra geçerli olacak olan anlaşmalarda bu yazıda yer alan hususu dikkate almaları lehlerine olacaktır.

 

 

 

HABER GÖNDER

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER