© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Husiler İsrail'e Giden Tüm Gemileri Hedef Alacaklar

Husiler, İsrail'e giden tüm gemileri hedef alacaklarını açıkladı ve tüm uluslararası nakliye şirketlerini İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyardı.

Yemen'deki Husi hareketi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, milliyetlerine bakılmaksızın İsrail'e giden tüm gemileri hedef alacaklarını açıkladı ve tüm uluslararası nakliye şirketlerini İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyardı. 

Husiler, Kızıldeniz'de ve dünya petrolünün çoğunun taşındığı bir deniz yolu olan Bab al-Mandab Boğazı'nda İsrail bağlantılı birçok gemiye saldırıp ele geçirdi ve İsrail'e balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları ateşledi. 

Husi yetkilileri, eylemlerinin Filistinlilere destek gösterisi olduğunu söylüyor. 

İsrail, gemilere yönelik saldırıların uluslararası deniz güvenliği açısından sonuçları olan bir “İran terör eylemi” olduğunu söyledi. 

Husi askeri sözcüsü, İsrail limanlarına giden tüm gemilerin Kızıldeniz ve Umman Denizi'ne girişinin yasak olduğunu söyledi. 

Sözcü, yaptığı açıklamada, "Gazze ihtiyaç duyduğu gıda ve ilacı alamazsa, Kızıldeniz'deki İsrail limanlarına giden tüm gemiler, milliyetlerine bakılmaksızın silahlı kuvvetlerimizin hedefi haline gelecektir" dedi.

Husiler, Hamas militanlarının İsrail'e saldırdığı 7 Ekim'den bu yana İsrail ve ABD hedeflerini vuran İran bağlantılı "Direniş Ekseni"ndeki birkaç gruptan biri. 

Son olaylardan birinde, geçen hafta uluslararası sularda üç ticari gemi saldırıya uğradı ve ABD Donanması'na ait bir destroyerin müdahale etmesine yol açtı. 

Yemen'in ve Kızıldeniz kıyılarının büyük bir kısmını elinde bulunduran Husiler, geçen ay bir İsrail şirketiyle bağlantısı olan İngilizlere ait bir kargo gemisine de el koymuştu. 

ABD ve İngiltere, gemilere yönelik saldırıları kınadı ve İran'ı Husileri desteklemedeki rolü nedeniyle suçladı. Tahran, müttefiklerinin kararlarını bağımsız olarak verdiklerini söylüyor.

Suudi Arabistan, ABD'den saldırılara yanıt verme konusunda itidalli davranmasını istedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER