© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Husi'ler yine saldırdı

Husiler, ABD Saldırılarından Vazgeçmeden GENCO Bulker'a İkinci Yaklaşımını Gerçekleştirdi

Husi isyancıları, ABD ve diğer ulusların ticari gemilere saldırmaya devam edeceklerine dair yemin ettikleri askeri çabaları karşısında yılmadan devam ediyor. ABD'nin beş saldırısına rağmen Perşembe günü Amerikan gemilerini hedef alan iki olayla saldırılarına devam ettiler; bunlar arasında GENCO dökme yük gemisi Genco Picardy'ye ikinci bir yaklaşma da vardı .

Perşembe günü ABD Merkez Komutanlığı , Suudi Arabistan'ın Cidde kentinden Kuveyt'e giden, ABD'ye ait, Yunanistan tarafından yönetilen bir kimyasal tanker olan Chem Ranger'a (26.000 dwt) iki füzenin ateşlendiğini doğruladı . Raporda, füzelerin geminin yakınındaki suya zarar vermeden çarptığı gözlemlendiği belirtildi. Ancak Birleşik Krallık Deniz Ticaret Organizasyonları, aynı sıralarda, Yemen'in Ash Shihr kentinin yaklaşık 85 mil güneydoğusunda isimsiz bir ticaret gemisinin yakınında uçan dört insansız hava aracının gözlemlendiğini söyledi.

Hedeflenen ikinci geminin ise Marshall Adaları'na kayıtlı, ABD'ye ait dökme yük gemisi Genco Picardy (55.300 dwt) olduğu belirtildi ve yine önceki gece hedef alınarak bir drone tarafından vuruldu. Hindistan Donanması, perşembe günü gemide patlayıcı olmadığından emin olmak için inceleme yaptıklarını ve geminin yolculuğuna devam ettiğini bildirdi. Perşembe günü ilerleyen saatlerde Husiler dört drone ile gemiyi tekrar hedef aldı ve bir tanesinin geminin 800 metre uzağında patladığı görüldü. Geminin AIS sinyali artık Genco Picardy'nin Hindistan'ın Tuticorin limanına doğru ilerlediğini gösteriyor.

Bu olayların her ikisi de Aden Körfezi'nde meydana geldi ve ABD saldırılarının muhtemelen güney Kızıldeniz'den bir kaymaya neden olduğunu gösteriyor. ABD ve İngiltere ilk olarak geçen hafta radar da dahil olmak üzere altyapıya saldırdı. ABD Çarşamba ve Perşembe günü, fırlatılmaya hazırlanan füzelerin geçen hafta bildirilen toplam sorti sayısını beşe çıkardığını bildirdi.

Dün Washington DC'de gazetecilere konuşan Başkan Joe Biden, Husi varlıklarına yönelik saldırılar da dahil olmak üzere ABD'nin çabalarının devam edeceğini söyledi. Saldırıların şu ana kadar Husi saldırganlığını durdurmadığını kabul ederken, ABD Savunma Bakanlığı ABD'nin savunma operasyonunda olduğunu ve Yemen halkıyla savaşta olmadığını vurguladı. Cuma günü geç saatlerde CENTCOM, Husi mevzilerine yönelik altıncı saldırıyı bildirdi. Güney Kızıldeniz'i hedef alan ve fırlatılmaya hazırlanan üç Husi gemisavar füzesinin "meşru müdafaa" amacıyla imha edildiğini söylediler.

Bölgedeki AB misyonu Atalanta, Perşembe günü düzenlenen iki saldırıyla birlikte toplam 40 ticari geminin hedef alındığını bildirdi. Bunlar ayrıca Kızıldeniz'de belirli bir hedef olmadan düşürülen birkaç insansız hava aracı olayını da yansıtıyor.

Atalanta komutanlığı durum analizinde şunları yazıyor: "Husilerin Yemen kıyısı boyunca İsrail çıkarlarıyla ilişkili gemileri hedef almaya devam etmesi bekleniyor... Son gelişmeler onları diğer ülkelerden, özellikle de ABD ve İngiltere'den gelen gemilere odaklanmaya da sevk edebilir." . Ancak bu gemilerle bu ülkeler arasında yararlanacakları spesifik bağlantılar belirsizliğini koruyor. Dahası, bu ülkelerin herhangi biriyle bir bağlantı olduğuna dair belirgin bir kanıt bulunmamasına rağmen, hedef alınan gemi sayısının artması, herhangi bir geminin Husilerin hedef alınmasına açık olduğu fikrinin altını çiziyor.”

Gözlemledikleri gemiye çıkma girişimleri, artan askeri mevcudiyet ve özellikle ABD'nin 31 Aralık'ta Maersk Hangzhou'ya yaklaşan isyancılara ateş açması nedeniyle tekrarlanmayabilir. Buna rağmen, İsrail bağlantılı gemilere sınırlı AIS verilerini kullanmalarını ve AIS verilerini tercih etmelerini tavsiye ediyorlar. Husilere yardım eden kayıklardan ve diğer destekleyici varlıklardan kaçınmak için güney Kızıldeniz'de gece geçişleri. Tüm gemiler için, Yemen yakınlarındaki sulardan kaçınılması, yalnızca seyir güvertesinde önemli mürettebatın bulunması, diğer mürettebatın geminin dış duvarlarından uzak durması ve Yemen yakınındaki bölgeye ulaşmadan önce güvenlik ekipmanlarını kontrol etmek için bir yangın tatbikatı yapılması tavsiye ediliyor. .

Ancak Husiler bugün başkent Sana'nın Al-Sabeen Meydanı'ndaki mitinge büyük bir katılımın olduğunu bildirdi. Kalabalığın "silahlı kuvvetlerin operasyonlarını destekleyen sloganlar attığını" söylediler

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER