© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

IMB: Korsan Faaliyetleri 2021'de Azaldı

ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun (IMB) 2021 yılı raporuna göre, deniz haydutluğu ve denizde silahlı soygun eylemleri 1994'ten bu yana kaydedilen en düşük seviyelere ulaştı.

IMB, korsan faaliyetlerindeki düşüşü yetkililer tarafından alınan “etkin önlemlere” bağlıyor, ancak denizcilerin uzun vadeli korunmasını sağlamak için sürekli koordinasyon ve teyakkuz çağrısında bulunuyor.

IMB Yöneticisi Michael Howlett, "Küresel olarak bildirilen olaylardaki genel azalma memnuniyetle karşılanırken, IMB Korsanlık Raporlama Merkezi (PRC) denizcilerin ve ticaretin güvenliğini teşvik etmek için kıyı devletleriyle aktif olarak ilişki kurmaya ve bilgi alışverişinde bulunmaya kararlıdır.” açıklamasında bulundu.

2021'de, IMB Korsanlık Raporlama Merkezi tarafından, 132 korsanlık olayı kaydedildi.

Gine Körfezi

Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB) tarafından yayımlanan raporda, Gine Körfezi korsan saldırıların hedefindeki stratejik bölge olmaya devam ediyor.

Gine Körfezi'ndeki korsanlık etkin noktasına bakıldığında, 2020'de 81 olay rapor edilirken, 2021'de 34 olay rapor edildi. Bununla birlikte, denizde kaçırma olayları 2021'de %55 düşerken, Gine Körfezi küresel olarak denizciler için özellikle tehlikeli olmaya devam ediyor.

IMB, uluslararası donanma gemilerinin artan varlığının ve bölgesel makamlarla işbirliğinin olumlu bir etkisi olduğunu da söyledi. IMB ayrıca, bölgede bir fırkateyn bulunduran Danimarka Kraliyet Donanmasını, Kasım ayı sonlarında bir korsan eylem grubunu durdurduğu için takdir etti. Danimarka, olayda yakalanan üç korsanı serbest bırakmak zorunda kalırken, dördüncüsü kovuşturma için Danimarka'ya getirildi. Bir çatışmada ise dört korsan öldürüldü .

IMB Korsanlık Raporlama Merkezi, denizcilere yönelik tehdidin devam ettiği konusunda uyarıyor ve failler şiddetli olmaya devam ettiğinden ve mürettebata yönelik risk yüksek olduğundan, bölgede faaliyet gösteren mürettebat ve gemileri temkinli olmaya çağırıyor.

Howlett, "IMB, Gine Körfezi'ndeki uluslararası donanmaların ve bölgesel yetkililerin bildirilen olayların azalmasına, mürettebatın ve ticaretin sürekli güvenliğinin sağlanmasına olumlu katkıda bulunmuş sağlam eylemleri takdir ediyor. IMB bu eylemleri alkışlarken, Gine Körfezi'nin kıyı devletlerini, bölgedeki korsanlık ve silahlı soygun suçunu ele almak için uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm sağlamak için işbirliğini ve fiziksel varlığını artırmaya çağırıyor. ” dedi.

Singapur Boğazı

IMB tarafından Singapur Boğazları'nda seyreden gemilere karşı ise 2021'de otuz beş olay rapor edildi, 2020'ye göre %50'lik bir artış var ve 1992'den bu yana bildirilen en yüksek olay olarak kaydedildi.

IMB'ye göre, Brezilya, Kolombiya, Ekvador ve Peru'daki Güney Amerika limanları ile Meksika ve Haiti'deki limanlar, denizde silahlı soygun olaylarından etkilenmeye devam ediyor. 2020'de 30, 2021'de ise otuz altı olay rapor edildi.

Somali

Somali açıklarındaki eski korsanlık etkin noktasına bakıldığında, Somali merkezli korsanların doğrudan saldırı tehdidi azalmış gibi görünse de, Eylül ayında Yüksek Riskli Alanın daha fazla revize edilmesi ve azaltılmasıyla birlikte, IMB Korsanlık Raporlama Merkezi gemi kaptanlarını özellikle Somali kıyılarına yakın geçiş yaparken ihtiyatlı olmaya çağırıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER