© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

IMO, 18 Mayıs'ı 'Uluslararası Denizci Kadınlar Günü' Olarak Belirledi

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), 18 Mayıs'ı 'Uluslararası Denizci Kadınlar Günü' olarak belirleyen bir kararı kabul etti.

Karar, IMO Meclisi tarafından 6-15 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 32. oturumda kabul edildi.

Bu kararın amacı, denizcilikte kadınların profilini yükseltmeyi,istihdamını teşvik etmeyi ve mevcut cinsiyet dengesizliğini ele almak için çalışmaları desteklemekte.

Denizcilik sektörü tarihsel sürece bakıldığında erkek egemen bir sektör. BIMCO/ICS 2021 Deniz İnsanı İşgücü Raporuna göre, kadınlar küresel denizci işgücünün yalnızca yüzde 1,2'sini temsil ediyor. 2015 raporuna göre ise %45,8'lik bir artışla denizci olarak hizmet veren 24.059 kadın olduğu tahmin ediliyor. IMO, endüstrinin ilerlemesine yardımcı olmak ve kadınları sektörde desteklemek amacıyla ortak bir çaba sarf ediyor. IMO'nun 1988 yılında kurulan Denizcilik Sektöründe Kadınlar (Women in Maritime) programı, sektörde kadınların katkısını artırmaya yönelik stratejik bir yaklaşım benimsiyor.

Uluslararası Denizci Kadınlar Günü oluşturma önerisi, Eylül ayında IMO'nun Teknik İşbirliği Komitesi (TC) tarafından onaylandı ve ardından Kasım ayında yapılan toplantıda IMO Konseyi tarafından kabul edildi.

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, “Denizci kadınlar için bugün, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin SDG 5'e/ Sustainable Development Goal 5: Gender equality ( Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği) ulaşma çabalarını daha da artıracak” dedi.

“Bu denizcilikte kadınların güçlendirilmesine ilişkin 2019 temasının ve 2019'da kabul edilen Meclis kararının mükemmel bir devamı niteliğindedir. Üye devletlerin kadınlar için engelsiz bir ortam yaratma çağrısına katılmalarından memnuniyet duyuyorum. Tüm kadınlar, denizcilik sektörünün her alanında faaliyetlere tam, güvenli ve herhangi bir engel olmaksızın katılabilir.” açıklamasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER